Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Unga Företagare från Fridegårdsgymnasiet i inspirerande möte

David Simling, Frida Lindman och Sandra Goro träffade Petter Stordalen

Som ett av fyra UF-företag i hela landet valdes True Taste UF ut av hotellmagnaten Petter Stordalen själv för ett möte kring företagande. De fyra eleverna fick både ett personligt möte med Stordalen och delta i invigningen av Nordic Choices nya hotell i Stockholm.

- Det går över förväntan, svarar de fyra ungdomarna unisont på frågan om hur det går med företagandet.

True Taste UF drivs av Sandra Goro, Sophie Bonde, Frida Lindman och David Simling som startade upp sitt företag i början av hösten 2017. De hade en grundidé om att jobba med integration samtidigt som det skulle gå att få ekonomi i företagandet.

- Vårt arbete har bestått av två faser; i höstas fick vi jobba hårt för att bygga upp vårt varumärke, skapa en bra produkt och jobba med försäljning, berättar Sandra Goro.

- Fas två handlar om integrationsdelen och samhällsnyttan, hur kan vi hjälpa nyanlända att integreras i samhället?

Ungdomarna berättar om hur idén till företaget växte fram under arbetets gång. I början handlade mycket om att stämma av att produkten fungerade och att bygga förtroende hos kunderna. Den långsiktiga affärsidén handlar om att hitta nya vägar för att hjälpa nyanlända unga att integreras.

- Vi funderade på hur nyanlända ungdomar själva kan bygga nätverk och komma in i samhället, vi som är födda här får ju detta automatiskt genom släkt och vänner, säger Sophie Bonde.

Produkten som True Taste UF tagit fram är ett urval av lokalt producerade varor som kan användas i medföljande recept som kommer på tre språk, svenska, engelska och arabiska. Tanken är att nyanlända unga ska fortsätta sälja och utveckla produkten när UF-företaget avvecklas, och att de fyra grundarna ska fortsätta driva verksamheten med säljutbildningar och affärsutveckling. Tankar finns att etablera sig på andra orter där nyanlända har svårt att hitta sysselsättning.

- Petter Stordalen berättade för oss att han i sina företag vill hjälpa nyanlända att integreras genom arbete. Till exempel har han ett hotell i Stockholm där nästan ingen har svenska som modersmål och det fungerar jättebra, berättar Sandra Goro.

Nu satsar de fyra UF-företagarna på länsfinalen i UF som går av stapeln i Uppsala den 6 mars. Om de går vidare tävlar de i SM-finalen 16-17 maj i Stockholmsmässan, Älvsjö. Läs mer om Ung Företagsamhet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster