Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Skolpraktikanter gjorde praktik på daglig verksamhet

Foto: Eva Holmqvist

Nyligen så gjorde våra skolpraktikanter från Fridegårdsgymnasiets barn- och fritidsprogram sin praktik på daglig verksamhet. De spenderade framförallt sin tid på Dragrännan men hjälpte även till på Café Håbo i kommunhuset.

Här kan du läsa ett reportage om våra praktikanter som gjorts av foto- och skrivarstudion på just daglig verksamhet. Reporter var Fredrik Ensgård och fotograf var Eva Holmqvist.

Hej! Vad heter ni och vilken skola går ni på?

Vi heter Ebba, Anthony och Joel och vi går på barn- och fritidsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet.

Hur har er praktik varit?

Vår praktik har varit bra, utmanande men lärorik. Vi har mestadels varit på Dragrännan men även på Café Håbo i kommunhuset.

Vad har varit roligast?

Att få jobba med målgruppen och se hur personal jobbar. Att få pröva på att jobba självständigt har också varit roligt samt att arbeta individanpassat. Det har också varit kul att få lära känna de arbetstagare vi har arbetat med.

En rolig och lärorik praktik

På frågan om våra praktikanter till sist skulle vilja tillägga något, så instämmer alla tre att de är glada och nöjda över att ha valt daglig verksamhet som praktikplats och att de vill vidareutbilda sig inom LSS-området i framtiden.

Våra praktikanter på daglig verksamhet, från vänster Ebba, Anthony och Joel. Foto: Eva Holmqvist

Vad är skriv- och fotostudion?

I Sköldvägens skriv- och fotostudio arbetar våra deltagare med media och får här möjlighet att använda sig av sin kreativitet. Här skapar vi texter, gör intervjuer och fotograferar utifrån områden som våra deltagare själva är intresserade av.

Vi sätter tillsammans ihop allt genom att använda datorer, systemkamera och/eller surfplatta. Ibland jobbar vi i skriv- och fotostudion även med teman. Ett tema kan till exempel vara valet eller demokrati. Då samarbetar vi i skriv- och fotostudion för att gemensamt skapa material som är intressant för andra att ta del av.

Vad gör vi på Dragrännan?

På Dragrännan där våra praktikanter mestadels har varit under sin praktik så erbjuder vi aktiviteter för våra deltagare inom många olika områden. Några sådana områden är multimedia, demontering av elektronik, kreativt skapande, musik, träning och friskvård, samt avslappning. Tillsammans så skapar vi ett varierat schema som passar våra deltagares önskemål, intressen och behov.

På Dragrännan har vi olika aktivitetsrum där vi arbetar med alla möjliga former av Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) som bildstöd, ljudanpassningar och tecken som stöd. Alla rummen är anpassade för dig som har rullstol. Om du är känslig för ljud- eller synintryck så finns skärmar och ljudabsorbenter för att göra miljön lugnare.

Vad är AKK?

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är kommunikation som ersätter eller kompletterar talat språk. AKK är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal. Förutom uttryckssätt som kroppsspråk och gester finns specifika AKK-former som tecken (med händerna), bilder, bliss-symboler och ord. Behov av AKK finns i olika grupper med funktionsnedsättningar. AKK är inte bara till för den som har en funktionsnedsättning, utan också för omgivningen.

Grundläggande mänsklig rättighet att kommunicera

Alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. Fungerande kommunikation är en förutsättning för delaktighet i vardagslivet och samhället. För att en person ska kunna uttrycka sig och förstå utifrån sina förutsättningar behövs en kommunikativ miljö. Där behöver omgivningen anpassa kommunikationen efter behoven och stimulera till samspel och här är AKK som metod och arbetssätt ett användbart verktyg.

Sidansvarig: Håbo kommun

 

Klicka för support
Stäng supportfönster