Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Kjell Johannson tog emot Jan Fridegårdspriset

Kjell Johansson får ett diplom

Jan Fridegårdspriset delades ut till Kjell Johansson den 28 oktober. Prisceremonin arrangerades av stiftelsen Biskops Arnö på Biskops Arnö.

I år var Fridegårdssällskapet jury. Priset överlämnades av Per Widen (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Motivering:
Håbo kommuns Jan Fridegårdpris 2022 tilldelas Kjell Johansson. Han har i Jan Fridegårds anda med sin triologi De utsatta (1997, 2003, 2006) gett röst åt människor som tillhör de mest marginaliserade i samhället. I Det var inte jag (2011) och Dåligt folk (2021) fortsätter dessa röster tala. I böckerna beskrivs den grupp det handlar om så här: ”De hade aldrig fått en möjlighet, onödiggjorda som de var från första stund av människors misstro, hån och förakt. Av socialen, polisen och andra myndigheter hade de förföljts och enda skälet till det var att de inte uppförde sig som andra.”

I böckerna skildras med inlevelse och värme huvudpersonernas hårda livsvillkor och deras kamp för människovärdet. Utsattheten kunde uthärdas och förgyllas av kärlek, samhörighet och solidaritet. Genom Kjell Johanssons författarskap har trashankarna från Midsommarkransen fått en egen upphöjd plats i den svenska arbetarlitteraturen.

Läs mer om Jan Fridegårdspriset.

Sidansvarig: Håbo kommun

 

Klicka för support
Stäng supportfönster