org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Vanliga frågor och svar om reseersättning för gymnasieskola och vuxenutbildning
Jag kan inte resa med SL-kort för att det tar för lång tid eller för att kollektivtrafiken inte går ända fram till skolan. Vad gör jag?
Om du vill resa på något annat sätt än med vanlig kollektivtrafik kan du ansöka om att få kontant reseersättning.
Läs mer på sidan om kontant reseersättning. Öppnas i nytt fönster.
Jag ska byta skola och behöver/har inte längre rätt till ett SL-kort. Vad gör jag?
Om du inte längre har rätt till ett SL-kort ska du kontakta Håbo kommun och meddela att du inte längre har behov av kortet för resor till och från skolan.
Kommunen ersätter dig inte om du till exempel har köpt plustillägg på kortet. Du kan kontakta SL för att flytta plustillägget till ett annat kort.
Jag ska byta skola och behöver/har inte längre rätt till ett UL-kort. Vad gör jag?
Kontakta Håbo kommuns Kontaktcenter. Om du inte har rätt att ha UL-kortet kommer det att bli spärrat och du får ett beslut om det från kommunen. Du kan inte köpa UL-kortet av kommunen.
Vad gör jag om mitt SL-kort är trasigt eller försvunnet?
Alla elever som får ett grönt SL-kort från Håbo kommun ska registrera det hos SL:s förlustgaranti. Om du sedan tappar bort ditt kort loggar du in på SL:s webbsida med bankid och förlustanmäler kortet. Du får då en ny digital biljett som du kan koppla till ett annat grönt kort. Du behöver själv köpa ett nytt grönt SL kort.
Om du inte har registrerat kortet på förlustgaranti kan du vända dig till den som du fick SL-kortet av för att få en ny biljettlänk. Du måste själv köpa ett nytt grönt SL-kort.
Om du fått ett SL-kort av Håbo kommun, kontakta skolskjuts@habo.se
Mitt UL-kort fungerar inte. Vad gör jag?
Om ditt kort slutar fungera ska du så snart som möjligt felanmäla det till UL, som skickar hem ett nytt kort till dig inom fem arbetsdagar. Under tiden får du ett ”trasigt-kort-kvitto” som en bussförare kan utfärda åt dig. Du kan använda ”trasigt-kort-kvittot” tillsammans med ditt gamla skolkort för att ta dig till skolan under en begränsad tid.
Jag bor inackorderad men har långt till skolan. Kan jag få reseersättning?
Nej, du kan bara få reseersättning för daliga resor mellan din folkbokföringsadress och din skola. Tanken med att bo inackorderad är att man ska bo så nära sin skola att man inte behöver resa så långt.
Elever som har rätt till RG-bidrag från CSN till exempel på grund av studier vid riksgymnasiet i Örebro kan ansöka hos CSN om ersättning.
Kan jag få plustillägg på SL-kortet för att kunna använda det efter klockan 19?
Du kan själv betala för en uppgradering av ditt kort hos SL om du vill kunna resa med SL på kvällarna.
Undantaget är om du har schemalagd utbildning på kvällstid och behöver ett plustillägg för att kunna delta i undervisningen. Kontakta i så fall barn- och utbildningsförvaltningen.
Om det inte handlar om schemalagd undervisning utan om t.ex. träning eller praktik får du prata med skolan. När det gäller merkostnader som du kan få i samband med resor till en praktikplats är det skolan som ansvarar för dem.
Kan jag få fritidskortet tillagt på UL-kortet för att kunna åka på kvällar och helger?
Du kan själv betala för ett fritidskort för att kunna resa efter skoltid. Du kan inte ladda ner privata biljetter på kortet.
Undantaget är om du har schemalagd utbildning på kvällstid och behöver ett fritidskort för att kunna delta i undervisningen. Kontakta i så fall barn- och utbildningsförvaltningen.
Om det inte handlar om schemalagd undervisning utan om t.ex. träning eller praktik får du prata med skolan. När det gäller merkostnader som du kan få i samband med resor till en praktikplats är det skolan som ansvarar för dem.
Jag har UL-kort men behöver ett SL-kort för att göra praktik i Stockholm (eller tvärtom). Kan jag få det?
Nej, hemkommunen betalar för dina resor till och från skolan. Om din skola godkänner en praktikplats som gör att dina resor blir dyrare är det skolan som ansvarar för de kostnaderna.
Kan jag köpa skolkortet själv och få ersättning från min hemkommun?
Nej, det kan du inte.
Har jag rätt till reseersättning för resor från och till mitt växelvisa boende?
Nej, du kan endast vara berättigad till reseersättning för resor till och från din bostad vilket i regel är din folkbokföringsadress.
Jag är missnöjd med de reglerna. Hur kan jag visa mitt missnöje?
Du kan kontakta barn- och utbildningsnämnden, till exempel genom att lämna ett medborgarförslag till nämnden. Du hittar information om hur du lämnar ett medborgarförslag här.
Kan jag få ett UL-kort för att resa till Bålsta station?
Du som går en gymnasieutbildning i Stockholms län får i första hand reseersättning i form av ett SL-kort.
I vissa fall kan du även få ett UL-kort för att åka buss till Bålsta station.
För att även ha rätt till UL-kort krävs att du:
- har 6 km eller längre från ditt hem till stationen i Bålsta eller
- har en funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet som gör att du inte kan gå eller cykla till stationen
Hur ansöker jag?
Du markerar i ansökan om reseersättning du vill ha ett UL-kort och ett SL-kort.
Om du har mindre än 6 km till stationen men du anser dig ha rätt till ersättningen på grund av funktionsnedsättning eller några andra skäl behöver du skriva det i din ansökan.
Skicka in ett intyg
Om du ansöker med hänvisning till funktionsnedsättning eller andra särskilda skäl behöver du skicka in ett intyg.
Intyget kan skrivas av en läkare, skolpersonal eller annan person med kompetens och kunskap om dina särskilda behov av av transport.
Intyget ska tydligt visa att du har ett specifikt behov av att åka buss till stationen- inte bara visa på generella behov eller en viss diagnos.
Intyget ska visa vilka särskilda behov du har och vilka svårigheter de innebär generellt för dig att gå eller cykla den avsedda sträckan.
Intyget skickas in per post eller e-post till barn- och utbildningskontoret. Skriv i brevet att det är en komplettering till ansökan om reseersättning. Märk kuvertet med:
Håbo kommun
Reseersättning
Barn- och utbildningskontoret
746 80 Håbo
barn.utbildning@habo.se
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen