Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Årets friluftskommun - Håbo kommun klättrar i rankingen

Nu är Sveriges friluftskommun utsedd för 2023. I rankingen hamnar Håbo kommun på en god 64:e plats bland de 217 kommuner som svarat på undersökningen från Naturvårdsverket. Segrade gjorde Kalix och Värnamo kommuner, men sedan 2019 har Håbo stadigt förbättrat sina poäng och ligger nu flera poäng över mediankommunen.

Vi har under de senaste åren sakteliga klättrat uppåt i poäng, vilket är ett resultat av att vi kontinuerlig utvecklar våra natur- och friluftsområden, skapar förutsättningar för att fler ska hitta ut och idka friluftsliv (både boende och besökare), att vi stöttar föreningslivet inom friluftsliv, har en aktiv naturskola och arbetar med friluftsliv som en del av integrationsarbetet, säger kommunekolog Anett Wass, som tillägger att det är ett resultat av samverkan. Jag vill verkligen tacka alla som medverkat i att möjliggöra ett aktivt friluftsliv i Håbo kommun.

Med årets 26 poäng hamnar Håbo kommun direkt efter Uppsala i rankingen. Mediankommunen i årets ranking har 22,3 poäng. Förra året var poängen för Håbo 25,5 och 2019 var det 22. En stadig förbättring alltså.

Exempel på vad vi gjort

För att skapa förutsättningar för ett mer aktivt friluftsliv har vi det senaste året bland annat märkt upp cirka 15 kilometer vandringsstigar, etablerat flera nya grillplatser och placerat ut sittbänkar. Vi har även tagit fram information till olika naturområden i form av skyltar och digitala berättelser, för att besökare ska få veta mer om en plats, men även för att uppmuntra till rörelse i naturen. Arbetet med att göra Lillsjön mer tillgängligt för allmänheten är ett bra exempel där vi både har märkt upp nya stigslingor, etablerat grillplats, placerat ut sittbänkar och tagit fram information.

Om utmärkelsen Sveriges friluftskommun

Syftet med utmärkelsen Sveriges friluftskommun är att skapa uppmärksamhet kring friluftslivsarbetet och stimulera kommunernas arbete, som ger förutsättningar för medborgare och besökares upplevelser i natur- och kulturlandskapet och bidrar till att nå de nationella friluftslivspolitiska målen. Målet med undersökningen, tillsammans med tidigare års undersökningar, är att ge underlag för att över tid mäta och följa upp kommuners arbete med friluftsliv, som bidrar till att uppnå de friluftspolitiska målen.

Läs mer

Naturvårdsverkets sida kan du läsa mer om resultatet och rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upptäck naturområden i Håbo

Här hittar du mer information om våra naturområden, vandringsleder och iordningställda grillplatser: habo.se/naturomraden

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster