Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Förintelsens minnesdag

gravljus

Foto: mostphotos.com

Håbo kommun uppmärksammar Förintelsen minnesdag den 27 januari. Dagen är en internationell minnesdag för Förintelsens offer – samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Vi uppmärksammar dagen utifrån bilderboken Historien om Bodri som är skriven Hédi Fried, överlevande från Förintelsen och illustrerad av Stina Wirsén. Det är en historia om Förintelsen för barn och vuxna att se och läsa tillsammans.

Utifrån boken visar vi en utställning och skolelever får se en teaterföreställning. Det finns också möjlighet att låna boken på olika språk på Håbo bibliotek. Du kan även se boken som animerad film.

Utställning

Det är en utomhusutställning baserad på bilderboken Historien om Bodri. Utställningen visas utanför kommunhuset under perioden 24 januari–13 februari.

Utställningen börjar med ett brev från Hédi Fried:

”Jag heter Hédi och jag ska berätta om min barndom. Om hur jag var ett lyckligt barn i en lycklig stad. Det som hände sen är svårt att berätta om och svårt att lyssna på. Jag vill ändå berätta och jag vill att du lyssnar. För vi människor kan göra så mycket ont men också mycket gott. Vi har alla ett val, vi kan välja det goda”

Gravljus att ställa vid utställningen kan hämtas på Håbo bibliotek 26–27 januari – se bibliotekhabo.se för aktuella öppettider. Det finns ett begränsat antal gravljus, men du får gärna ta med eget.

Utställningen arrangeras av kultur, bibliotek, finskt förvaltningsområde och Skokloster konst- och hantverksförening.

Boken

Boken Historien om Bodri finns att låna på Håbo bibliotek på svenska, samiska, meänkieli, romani chib/kelderash och finska. Välkommen!

Filmen

Historien om Bodri har också blivit en animerad film. Den finns att se kostnadsfritt på UR Play på flera olika språk:

Teater

Skolklasser har erbjudits att se dramatiseringen av boken Historien om Bodri av Teater Barbara inför Förintelsens minnesdag. Det är en poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv.

Läs mer om föreställningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Förintelsens minnesdag

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för reflektion och samtal om människors lika värde, demokrati och mänskliga rättigheter.

På internet och i samhället sprids mycket fördomar mot judar. Det sprids tyvärr också konspirationsteorier och myter. Fördomar och hat mot judar kallas för antisemitism. Läs mer om hur vi kan göra för att motverka fördomar och hat:

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster