Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Susanna Alakoski skriver om sociala samhällsfrågor

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Författaren Susanna Alakoski får Jan Fridegårdpriset 2024. Priset delas med Elise Karlsson, och de får 50 000 kronor vardera. Susanna debuterade 2006 med romanen Svinalängorna. I januari i år utkom Dotterdottern, den tredje delen i Bomullsviten.

Grattis Susanna! Hur känns det?
Stolt givetvis. Det är en fin sak att sammankopplas med Fridegårds penna, som en gång i tiden bidrog till att feodaltidens rester – statarsystemet - som förpestade svensk landsbygd ända fram till 1945, avskaffades.

Vad har du för relation till Fridegård?
För mig är Jan Fridegård ett av de största ”statarnamnen”. En natt i juli är ett verk som satt särskilt djupa spår. Denna lilla tunna bok fångar så väldigt mycket av den tidens komplexa och sociala svårigheter. Fridegård var en mästare att skildra de små människorna i allt sitt samhälleliga motstånd, sin gyttja och glans.

Ser du några likheter mellan ditt och Fridegårds författarskap?
Absolut, likt honom intresserar jag mig för sociala samhällsfrågor. Inte sällan skriver också jag utifrån de svagaste i samhället.

Har du några tips till unga som vill skriva?
Skriv om det känns viktigt för dig. Förbjudet eller svårt. Roligt eller uppiggande. Skriv på det sätt som känns bäst för dig. När du har skrivit klart en berättelse, läs genom den flera gånger och peta på nytt i texten. Kanske dyker det upp något oväntat i den? Viktigast är att skriva klart och arbeta om en text flera gånger.

Vad fick dig att börja skriva?
Började skriva som barn, helt enkelt för att jag tyckte att det var roligt. Redan i mellanstadiet skrev jag uppsatser. Dessa blev ofta upplästa i klassen. Det var så jag sakta förstod att jag hade en talang.

Vill du berätta vad du skriver på just nu?
Håller som bäst på att avsluta den fjärde och sista delen i Bomullsviten. En serie historiska romaner om fyra generationer kvinnor, deras arbete och längtan i 1900-talets Finland och Sverige. I fokus är stora delar av textilindustrins historia.

Jan Fridegårdpriset delas ut på Biskops Arnö den 14 juni. Vill du vara med på prisutdelningen? Håll utkik i evenemangskalendern för mer information om evenemanget.

Läs mer om priset.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster