Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Demokratidagen - delaktighet för unga

Nils Backlund (tv) och Wille Holmberg (th) är medlemmar i Håbos ungdomsråd och ser fram emot årets Demokratidag. Foto: Håbo kommun

På demokratidagen träffas ungdomar i Håbo kommun för att samtala och diskutera samhällsfrågor. Den här dagen får de uttrycka sina tankar och idéer, ställa frågor till politiker och komma med förslag på förändringar. I år är det ungdomarnas drivkraft och skapande som är i fokus.
- Det blir en annorlunda demokratidag att minnas, säger Charlotta Bjälkebring Carlsson som är Håbo kommuns folkhälsosamordnare.

Den 17 oktober är det äntligen dags för årets Demokratidag för unga. På morgonen träffas runt 70 förväntansfulla ungdomar på Bio Borgen och i Hälsoäventyrets lokaler i Bålsta. Det är elever från årskurs sju i grundskolan, anpassade grundskolan och gymnasiet som deltar tillsammans med politiker från olika partier i kommunfullmäktige. Årets tema är Agenda 2030 - de globala målen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Dages fråga är - Vilken förändring vill du se?

Charlotta Bjälkebring Carlsson, Håbo kommuns folkhälsosamordnare hälsar alla välkomna. Därefter delas ungdomarna in i grupper utifrån vilka konstformer de valt. I år får ungdomarna använda teater, måleri, film, musik och det skrivna ordet för att förmedla sina förslag. I arbetsgrupperna bubblar det av kreativitet och skaparglädje.
– Det känns som ett roligt sätt att berätta på, säger en av ungdomarna.

Demokratidagen arrangeras av Håbos ungdomsråd

Det är Håbos ungdomsråd som arrangerar dagen tillsammans med Håbo kommun, Hälsoäventyret, Ung Håbo och Turning tables. Nils Backlund och Wille Holmberg är två av medlemmarna i ungdomsrådet. De valde att gå med efter att själva ha varit med på tidigare Demokratidagar. De säger:

– Vi bjuder in till demokratidagen för att unga ska få möjlighet att uttrycka sig, få sina röster hörda och vara med och påverka. Unga har många åsikter och idéer som de vill lyfta. Det finns också ungdomar som inte känner sig inkluderade. Det är viktigt att de får komma till tals eftersom de är del av det demokratiska samhället. Demokratidagen är ett bra tillfälle att få inflytande och uttrycka sina åsikter om hur de vill ha det i Håbo. Vi hoppas att dagen leder till konkreta förslag som leder till förändring.

Ungdomsrådet är ett fristående och partipolitiskt samt religiöst obundet råd. Genom ungdomsrådet har unga i kommunen möjlighet att vara med och påverka. Förslag från ungdomsrådet som gått igenom är bland annat skateparken i centrum, avskaffandet av Bålstatillägget och matråd i skolor.

Vill du vara med?

Du som har börjat årskurs sju har möjlighet att vara med i ungdomsrådet.
Välkommen att höra av dig till Charlotta Bjälkebring Carlsson, folkhälsosamordnare.
E-post: charlotta.carlsson@habo.se

Läs mer om Ungdomsrådet - Håbo (habo.se) Länk till annan webbplats.

Här kan du se bilder från dagen!

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster