Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Sommarjobbarna mäter nedskräpning

Sommarjobbare plockar skräp i Kalmarsand

Våra fantastiska sommarjobbare är nu i full gång! Igår var deras uppgift att plocka skräp och göra mätningar på Kalmarsands strand. Dessa värdefulla mätningar tillsammans med mätningar längs gator, gångvägar och i parker skickas in till Naturvårdsverket för att hjälpa till att uppskatta kostnaderna för nedskräpning och följa upp målet om minskad nedskräpning. Vi är stolta över deras bidrag till att skapa en renare och mer hållbar miljö.

Om skräpmätningen

Under veckorna 24-25 samt 31-32 genomför Gatu- och parkavdelningen i samarbete med Håll Sverige Rent skräpmätningar på flera allmänna ytor såsom gator, gångvägar och i parker.

Vad är en skräpmätning och varför gör vi det?

Alla Sveriges kommuner ska under 2023 rapportera in till Naturvårdsverket hur mycket skräp de har samt kostnader för nedskräpning. Det används sedan för att ta fram produktavgifter, det vill säga avgift som läggs på producenterna.

Genom mätningen så ökar kunskapen om hur mycket skräp som finns, vilken typ av skräp det är och var det kommer ifrån (vilken producent). På så sätt fås ledtrådar om vilka åtgärder som behövs för att skräpet ska minska. Genom mätningarna blir det också lättare att följa upp nedskräpningen över tid och se vilka åtgärder som ger resultat.

All data som samlas in registreras och sammanställs i en rapport.

I Håbo kommun utförs skräpmätningen av sommarjobbare. Ser ni dessa ute i samhället så beröm dem för att de gör ett viktigt jobb.

Läs mer:

Nationella skräpmätningar (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skräpmätningar - ett bra verktyg i det strategiska arbetet mot nedskräpning | Håll Sverige Rent (hsr.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster