org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Nyhetsarkiv - Bygga, bo och miljö
-
Världsvattendagen 22 mars
Den 22 mars är det världsvattendagen – tack för att du använder vattnet hållbart! Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet.
-
Nytt projekt kopplat till Västerängsskolan
Nu startar ett projekt som omfattar förstudie om matsal och tillagningskök på Västerängsskolan.
-
Nytt projekt kopplat till Slottsskolan
Nu startar ett projekt kopplat till utbyggnation av Slottsskolans lokaler. Arbetet börjar med projektering under 2025 med efterföljande byggfas planerad under 2026–2027.
-
Fler chanser att ställa frågor om bygglov
- Öppet hus både i april och maj
Under våren fortsätter vi att erbjuda invånare och företagare möjligheten att få rådgivning om bygglov och anmälningsärenden bland annat på våra Öppet hus för bygglov den 10 april och 8 maj i Håbo kommunhus. Där får besökare chansen att träffa byggnadsinspektörer och bygglovhandläggare för att ställa frågor om sina planerade och pågående byggnationer.
-
Ska du bygga till sommaren? Sök bygglov nu!
Har du planer på att bygga ett uterum eller en carport i sommar? Eller kanske ett plank eller en mur? Du är inte ensam. Många passar på att bygga om eller till under semestern. Se till att söka bygglov redan nu via vår e-tjänst för att få beslutet i tid.
-
Ska du bygga i vår? Kom på Öppet hus den 3 mars för att få råd
Ska du söka bygglov i vår och har frågor? Välkommen på öppet hus i kommunhusets entré måndag den 3 mars. Bygglovavdelningen finns på plats och svarar på dina frågor. Kom när du vill mellan klockan 11 och 13.
-
Mäta radon i inomhusluften
Sista dag för att mäta radon i inomhusluften med långtidsmätning är den 28 februari. Mätningen av radon behöver pågå i minst två, gärna tre, månader. Säsongen för mätning av radon i inomhusluften eller vattnet (du som har egen brunn) är under perioden 1 oktober till 30 april.
-
Gröna miljöer för ett hållbart samhälle
Gröna miljöer är viktiga för människors välmående. Vistelser i grönområden minskar stress, har en positiv inverkan på immunförsvaret och bidrar till att öka livslängden. Ingela Boman, trädgårdsmästare och Mona Holmqvist, parkarbetare arbetar med drift och underhåll av de kommunala grönytorna.
-
Månadsfaktura för VA och Avfall
Från och med januari 2025 kommer din vatten/avlopp- och avfallsfaktura varje månad
-
Ge ditt textilavfall nytt liv!
Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Kläder eller andra textilier får inte längre slängas i restavfallet – i stället ska det lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.
-
Håbos betyg ökar i Håll Sverige Rents mätning
Årligen betygsätter Håll Sverige Rent alla kommuner i Sverige utifrån deras arbete mot nedskräpning. År 2024 förbättrade sig Håbo kommun med 44 placeringar och hamnade på plats 124 jämfört med året innan. Ett intensivt och långsiktigt miljöarbete i skolor, föreningar, lokalvård, återvinningscentral och bland invånare börjar nu visa resultat.
-
Månadsfaktura för VA och avfall
Från 2025 kommer dina vatten/avlopp- och avfallsfakturor varje månad, i stället för som idag, varannan månad. Fakturorna kommer att ha ett förfallodatum den sista varje månad
-
Nya laddstolpar installeras
I början av 2025 sätts nya laddstolpar upp på större parkeringsplatser intill kommunala förskolor, skolor och räddningstjänsten.
-
Gångstråk färdigställt längs med vallen vid Logistik Bålsta
Nu finns ett gångstråk färdigställt uppe på den vall som sträcker sig cirka 1,8 kilometer på den södra sidan av Logistik Bålsta. Gångstråket är en grusad relativ rak och upphöjd gångväg längs skogskanten och med vyer över logistikområdet.
-
Vintertips för din matavfallssortering
När temperaturen växlar från plusgrader till minusgrader finns risk att matavfallspåsar fryser fast i kärlet. Det kan innebära att kärlet inte töms ordentligt trots att personalen skakar det extra vid tömning.
-
Vem ansvarar för vad om det kommer ett skyfall?
Vatten känner inga gränser, men ansvaret för att göra plats för vattnet delas mellan fastighetsägare, VA-organisationen och övriga kommunen. Den som äger en fastighet ansvarar för att skydda den mot skyfall och översvämning.
-
Månadsvis fakturering för förbrukad mängd vatten
Från och med januari 2025 faktureras förbrukad mängd vatten månadsvis.
-
Så mycket kommer vatten och avlopp kosta 2025
Från 1 januari 2025 höjer vi avgifterna för vatten och avlopp. I genomsnitt höjs avgifter för vatten och avlopp med 1,92 procent, vilket
motsvarar 23,12 kronor per månad för en vanlig villa. Avgiften för nyanslutning höjs även den med 1,92 procent.
-
Nya föreskrifter för användandet av den allmänna VA-anläggningen antagna i Kommunfullmäktige
Den 11 november antogs nya föreskrifter för användandet av den allmänna VA-anläggningen i Kommunfullmäktige. I de föreskrifterna förtydligas kommunens ansvar och fastighetsägarnas skyldigheter att använda anläggningen på ett ansvarsfullt sätt.
-
Världstoalettdagen 19 november – vikten av att spola rätt!
Den 19 november är det världstoalettdagen – en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsviktigt det är med toaletter. I Sverige har vi toaletter, ledningar och reningsverk på plats, men vi behöver alla hjälpas åt att spola rätt. Fulspolningar orsakar driftfel och leder till dyra merkostnader. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten.
Arkiv
Dela:
Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen