Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Skyddsjakt på närgående älg i tätbebyggt område

Närgående älgar har rört sig under en tid i ett bostadsområde. Kommunens viltvårdare har gjort flera försök med att driva bort älgarna, men älgarna återkom till området. Efter att en av älgarna gjort utfall har nu den älgen avlivats.

De senaste veckorna har Håbo kommun via kontaktcenter fått in flera anmälningar om närgående älgar i Vibyområdet. Kommunens viltvårdare har därför under en tid arbetat med att driva ut älgarna från tätbebyggt område. Då älgarna inte lämnat området och visat avvikande beteende varav en älg gjorde utfall mot hundar har nu en av älgarna avlivats efter att Polisen utfärdat avlivningstillstånd.

Hjälp djuren att stanna i skogen

Tänk på att inte ha kvar frukt i trädgården eller fågelfrö på marken - detta lockar till sig bland annat älgar. Det är viktigt att inte låta frukt sitta kvar på träden, låta fallfrukt ligga kvar på gräsmattan eller lägga ut fallfrukt och trädgårdsavfall i närliggande skogspartier. Använder du en kompost ska den vara ”inbrottssäker” så att vildsvin, rådjur eller älgar inte kan hitta något att äta. Tänk också på att fågelfrö på marken kan locka till sig exempelvis älgar.

Upptäcker du vilda djur i i tätbebyggt område, anmäl i vår e-tjänst eller kontaktcenter.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster