Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Biltvättarhelgen 27-28 april

Biltvätt med borstar vatten och en bil

mostphotos.com

Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. I Håbo rinner det mesta tvättvattnet från biltvätt på gatan orenat ut i Mälaren, där blandar det sig med det vatten som vi tar vårt dricksvatten från och badar i. Syftet med Biltvättarhelgen är att informera och inspirera fler till att tvätta bilen på en biltvätt. Stora Biltvättarhelgen 2024 är den 27-28 april. Var med och bidra till ett hållbart Håbo!

När vi tvättar våra bilar hamnar olja, kemikalier och tungmetaller i tvättvattnet. Om bilen tvättas hemma på gatan eller uppfarten rinner det förorenade vattnet ner i gatubrunnar eller diken och sedan rakt ut i våra sjöar- och vattendrag. Det är en anledning till att du inte ska tvätta bilen hemma.

Om du istället tvättar bilen på biltvätt eller tvätthall (gärna miljömärkt), så renas vattnet i biltvättens reningsverk och leds vidare till närmsta avloppsreningsverk.

Visste du att

  • I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år. 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar.
  • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink.
  • Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.

Stora biltvättarhelgen i april

I år är Stora biltvättarhelgen den 27-28 april. Bakom kampanjen står Svenskt vatten tillsammans med Sveriges kommuner. Syftet är att få fler att tvätta sin bil på en biltvätt/tvätta själv-hall för att värna om vårt vatten.

Läs mer om Biltvättarhelgen Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var med och bidra till ett hållbart Håbo. Här kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster