Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Susanna Alakoski och Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin och Margareta B Sandeback

Håbo kommun delar i år ut Jan Fridegårdpriset till författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson. De får 50 000 kronor vardera. Det är två författarskap i den nutida arbetarlitteraturen som med nya uttryck och i annorlunda sammanhang fortsätter skriva i Jan Fridegårds anda, där klasstillhörighet är ett gemensamt perspektiv.

Motiveringar:

”Susanna Alakoski har sedan debuten med Svinalängorna 2006 med ett tydligt klassperspektiv i fridegårdsk anda fortsatt rikta strålkastarljuset på revorna i välfärdssamhället. I sin pågående tetralogi om fyra generationer kvinnor med ursprung i textilindustrin i finländska Wasa flätar hon samman klass- och könsfrågan i döttrars och dotterdöttrars klassresor.”

Elise Karlsson ger i sina böcker röst åt individer och grupper i utsatthet på samma sätt som Jan Fridegård gjorde på sin tid. Romanen Klass 2017 uttrycker redan i sin titel det perspektiv som präglar Elise Karlssons författarskap. I hennes påbörjade Rinkebysvit skildras det mångkulturella samhällets olika dimensioner av marginalisering men också ortens kraft.”

Jan Fridegårdsällskapet är i år jury för priset.

Årets mottagare av Jan Fridegårdpriset i Håbo kommun är både framstående representanter inom arbetarlitteraturen i generationerna efter 1930-talets proletärförfattare som Jan Fridegård tillhörde, säger Mats O Karlsson, ordförande i Jan Fridegårdsällskapet.

Susanna Alakoski, född 1962, har finländsk invandrarerfarenhet och Elise Karlsson, född 1981, har vuxit upp i Rinkeby i en mångkulturell förort till storstaden.

Författarnas bakgrund och motivkretsar är olika men gemensamt är perspektiven att klasstillhörighet är mer avgörande än andra identiteter. Det är två författarskap som med nya uttryck och i annorlunda sammanhang fortsätter skriva i Jan Fridegårds anda, säger Mats O Karlsson.

Priset delas ut på Biskops Arnö den 14 juni. Det är också Jan Fridegårds födelsedag år 1897.

Jan Fridgårdpriset
Jan Fridegårdpriset är ett Nordiskt kulturpris till minnet av Jan Fridegårds författarskap. Kulturpriset tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteratur, film eller teater. Priset delas ut vartannat år av Håbo kommun och den totala prissumman är 100 000 kronor. Tidigare pristagare är bland annat Marit Paulsen, Elsie Johansson och Jila Mossaed.


Mer information

Mats O Karlsson, Fridegårdsällskapet
Telefon: 070-517 60 16
E-post: matsokarlsson43@gmail.com

Sara Hallström, kulturstrateg Håbo kommun
E-post: sara.hallstrom@habo.se

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster