Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Håbo kommun sjunker i Svenskt Näringslivs ranking

Den 23 september presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av rankingen hur landets kommuners företagsklimat är lokalt. Håbo kommun placerar sig på plats 206 och det är en sänkning från förra årets ranking då Håbo placerade sig på plats 175.

Flera åtgärder för att förbättra resultatet har tagits fram och arbetet är i full gång, både på kort och lång sikt.

Håbo kommun har genomfört flera åtgärder som förhoppningsvis kommer visa sig i denna typ av undersökningar kommande år. Flytten av näringslivsfrågor från Håbo Marknads AB till den kommunala förvaltningen är en sådan åtgärd där näringslivsenheten numera kan arbeta inifrån för att förbättra och stötta kollegor inom övriga förvaltningar som i sin tur kan ge stöd till företagare, säger Jenny Lindberg på näringslivsenheten.

En näringslivsstrategi ska tas fram och en fortsatt bra dialog är viktigt för att förbättra resultatet.

Näringslivsenheten jobbar just nu med en näringslivsstrategi utifrån det underlag vi fick fram under arbetet med Tillsammans mot 4,0 samt visionen Vårt Håbo 2030 och De globala hållbarhetsmålen. Vi har också bra dialoger med företagen, företagarföreningarna, de politiska partierna samt ett nära samarbete med de olika förvaltningarna i kommunen. Med en bättre kommunikation och nära samarbete kommer vi lättare kunna arbeta mot vårt gemensamma mål, säger Ulrika Adolfsson på näringslivsenheten.

Första plats i kategorin marknadsförsörjning

I rankingen får Håbo kommun en första plats i kategorin marknadsförsörjning som gäller försörjning från det privata näringslivet.

Den här kategorin handlar om andelen arbetsför befolkning som arbetar inom privat sektor. Det beror här i Håbo till exempel på att vi har en ganska liten offentlig sektor och dessutom två vårdcentraler som drivs i privat regi, och vi har också många som pendlar ut från kommunen och arbetar i företag i kommunerna runtom. Det här gör det än viktigare för oss att stötta företagen och arbeta tillsammans med dem så de kan växa och anställa fler, säger Jenny Lindberg på näringslivsenheten.

Arbetet framåt är i fokus

Vi ser att resultatet fortsätter nedåt och givetvis är det något vi tar på allvar. Vi har satt in flera åtgärder och vi fortsätter att jobba framåt och blicka framåt med det material som vi gemensamt har tagit fram. Vi fortsätter att arbeta tillsammans för näringslivet i Håbo, säger Liselotte Grahn Elg, kommunstyrelsens ordförande.

Har du frågor?

Kontakta Jenny Lindberg på näringslivsenheten
Telefon: 0171-526 48
E-post: jenny.lindberg@habo.se

Mer om Svenskt Näringslivs ranking

Svenskt näringsliv genomför varje år enkätundersökningar i hela landet för att sätta fokus på företagens villkor. Denna utgör sedan en del i underlaget för rankingen där alla landets kommuner listas efter resultat.

Rankingen baseras på flera olika faktorer där enkätundersökningen är en, andra är till exempel statistik från SCB som innefattar bland annat kommunalskatt, nyföretagande och andelen entreprenader istället för verksamhet i kommunal regi. Enkätundersökningen presenteras under våren och rankingen under hösten.

Läs mer om svenskt näringslivs undersökning om företagsklimatet på www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Håbo kommuns ranking på www.foretagsklimat.se/haabo/ranking Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka här för att läsa nyheten om Håbo kommuns resultat av enkätsvaren i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet i landet.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster