Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Hållbarhet tema på digital företagslunch

På fredagen loggade trettio personer in på den digitala företagslunchen som näringslivsenheten bjuder in till varje månad. Dagens tema var hållbarhet och Anna Atterlöf som är ny tillförordnad plan- och exploateringschef inledde med att berätta om kommunens kommande hållbarhetsstrategi.

Håbo kommuns hållbarhetsstrategi kommer att antas under 2021 och innehåller riktlinjer för hur Håbo ska bli en hållbar kommun, både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Strategin är under arbete och frågorna har diskuterats i olika forum under året som gick. Frågan är viktig för det lokala näringslivet som under 2020 också träffat både kommunalråd och kommundirektör för att prata hållbarhetsfrågor.
Hållbarhetsstrategi

Under lunchmötet berättade också Katja Saranen som driver 2-Con och Malin Bergman Solming, InfraGeoTech om det hållbarhetsarbete de bedriver inom sina respektive företag. Båda företagen har också tecknat hållbarhetslöften precis som Håbo kommun.
Hållbarhetslöften tecknas tillsammans med Länsstyrelsen i Uppsala län. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fritidsbanken som under hösten upprättades i Håbo kommun är också en del i arbetet att skapa ett hållbart samhälle. Den fungerar som ett bibliotek men istället för böcker kan man låna sport- och fritidsutrustning. Det går också att skänka urvuxna eller oanvända saker till banken. Nina Manninen är föreståndare för fritidsbanken som har öppet tre eftermiddagar i veckan.
Vår fritidsbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En annan aktuell fråga från kultur- och fritidsförvaltningen är det utbildnings- och demokratiprojekt som startas upp i Generator, ungdomsgården i Bålsta, Infotainment. Jennifer Martins, Igor Buzurniuc och Nilay Yelkenci berättade om hur de på ett lustfyllt och engagerande sätt vill främja lokal demokrati och ungdomars kunskap om sin omvärld. Här finns också möjligheter till samarbete med det lokala näringslivet och trion efterlyser företag som till att börja med vill stötta med någon form av priser till projektet som ska utformas som en tävling. Det kan också bli starten på ett långsiktigt samarbete med ungdomsverksamheten i Håbo. Att lokala företag engagerar sig i ortens unga bidrar i högsta grad till ett hållbart samhälle. Om du är intresserad av ett bidra eller höra mer om ungdomsarbetet kontakta Jennifer Martins på Generator på jennifer.martins@habo.se.

Mötet avslutades med att Anna Darpe, avfallschef i Håbo berättade om införandet av fyrfackskärlen för sophanteringen under hösten. Det genomfördes i samarbete med tre andra kommuner och har gett ett mycket bra utfall vad gäller källsortering och mindre utsläpp av fossila bränslen. Avfallsappen som infördes samtidigt har redan laddats ner av 5.000 personer i Håbo och där får man både veta när sophämtningen sker och information om hur olika produkter ska sorteras. Fyrfackskärlen

Nästa digitala företagslunch äger rum den 19 mars men i evenemangskalendern hittar du andra arrangemang för näringslivet i Håbo.
Evenemangskalendern

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster