Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Besök Varpsundsstenen!

Varpsundstenen mot blå himmel

Varpsundsstenen är en av de runstenar som restes till minne över män som dött under Ingvar den vittfarnes vikingatåg. Det är den enskilda händelse som nämns på flest runstenar i Sverige. Nu finns skyltar på plats som berättar mer om stenen.

Det finns en spännande historia bakom Varpsundsstenen och det är roligt om nu ännu fler får lära sig mer om Håbos kulturarv. Skylten vi har satt upp är på svenska och engelska, då vi har många besökare från olika delar av världen som kommer hit, säger Kari Isberg, kommunikationsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Varpsundsstenen står vid sidan av väg 263. Det är en ganska trafikerad väg, så det allra bästa sättet att ta sig dit är att via Upplandsleden. Om du ändå vill ta bilen så finns det parkerings-fickor på var sida av vägen.

Det finns en skylt på var sida om vägen. Marken runt stenen är ömtålig. Tänk på att undvika onödigt slitage när du besöker den.

Håbo kommun arbetar aktivt med att tillgängliggöra våra kulturarvsmiljöer genom röjning och skyltning. Röjningen runt Varpsundsstenen har genomförts av den lokala föreningen Övergrans bygdegårdsförening i samverkan med Håbo kommun. Under 2021 kommer flera områden att röjas och skyltas upp, bland annat gravfältet i Skörby.

Läs mer om Håbos kulturarv på habo.se/kulturarv

Sidansvarig: Håbo kommun

 

Klicka för support
Stäng supportfönster