Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Besök Skörby gravfält!

Skörby gravfält täckt av höstlöv

Skörby gravfält är ett järnåldersgravfält med cirka 50 fornlämningar. Under hösten har gravfältet röjts från lövsly och gran och en skylt finns nu uppsatt som berättar om platsens historia. En enkel sittbänk har även placerats i området där du kan slå dig ner och njuta av omgivningen.

Skörby gravfält (och Skörby i sin helhet) är en intressant plats. Här finns flera olika sorters fornlämningar, så det finns mycket att upptäcka för den intresserade. Det finns bland annat gravhögar, stensättningar och skålgropar, säger Anett Wass kommunekolog, men det är inte alltid helt enkelt att hitta lämningarna då de med tiden har täckts med jord och torv. De lämningar som är lättast att se på Skörby gravfält är några av stensättningarna som syns som runda ringar med en grop i mitten.

Skörby gravfält ligger intill Skörbystallet. Du tar dig lättast hit till fots eller med cykel, då fina promenadstråk passerar området. Du kan också åka buss 303 mot Skörby och kliva av vid hållplats Skörbyhöjden. Därifrån är det cirka 400 meter att gå.

Håbo kommun arbetar aktivt med att tillgängliggöra våra kulturarvsmiljöer genom röjning och skyltning. Under 2021 har flera områden att röjts och skyltats upp, bland annat Knarrbacken och området runt Varpsundsstenen. Arbetet har finansierats av kommunen och med stöd av kulturmiljöbidrag från Länsstyrelsen.

Läs mer om Håbos kulturarv på habo.se/kulturarv Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Håbo kommun

 

Klicka för support
Stäng supportfönster