Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Efterlängtad invigning av Västerhagsvägens äldreboende

Den 3 juni så ägde invigningen rum av det nya äldreboendet på Västerhagsvägen vid kyrkcentrum i gamla Bålsta. På plats för dagen var både kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin och vård- och omsorgsnämndens ordförande Per-Arne Öhman, vilka båda höll invigningstal och klippte bandet dagen till ära.

Det blev en härlig tillställning där vår personal på boendet hade dukat upp fint med både tårtor, smörgåstårtor och förfriskningar. Västerhagsvägen är ett äldreboende för personer med somatisk funktionsnedsättning eller demenssjukdom som öppnades tidigare i år, det är lokaliserat i gamla Bålsta i närheten av Magdalenakyrkan och kyrkcentrum.

En efterlängtad stund

I sitt inledande tal poängterade Helene Zeland Bodin hur roligt det var att äntligen få ha den här efterlängtade formella invigningen av det nya boendet på Västerhagsvägen. En dag som vi alla längtat till. Kommunstyrelsens ordförande riktade också ett stort tack till hela socialförvaltningen som - trots vissa utmaningar med försenade varuleveranser - jobbat intensivt för att ordna med flytten för våra boende. Hon tackade också det kommunägda bostadsföretaget Håbohus som byggt boendet och framhävde även den fina och blommiga utegården på baksidan med sitt växthus och all sin grönska.

En historisk tillbakablick

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Per-Arne Öhman gjorde sedan en gedigen historisk tillbakablick, där han bland annat talade om hur omvårdnaden av äldre såg ut under sin egen ungdomstid och hur utvecklingen sett ut fram till den äldreomsorg vi har idag. På den tiden fick äldre bo på så kallade sockenstugor och innan dess var det fattighus, och fick man inte plats på sockenstugan och hade tur så blev man omhändertagen av sina barn på en så kallad undantagskammare längst upp på vinden.

Per-Arne Öhman fortsatte:

Det där har utvecklats vidare, så småningom kom långvården att inrättas. En långvård där det faktiskt fanns viss omsorg och viss sjukvård, en långvård där man var minst fyra boenden i varje rum och på vissa ställen upp till 20 boenden i varje rum. Sen kom den så kallade ädelreformen 1992, det vill säga för trettio år sedan. I ädelreformen bestämdes att alla äldre som ska flytta in på ett boende ska ha rätt till omvårdnad och ha rätt till ett eget rum. Så mina vänner, det är alltså ädelreformen som vi lite grann kan tacka för det här väldigt fina bygget som vi har framför oss idag, och som en del av er har flyttat in på.

Men vi ska inte bara tacka kommunen eller staten utan vi ska faktiskt tacka oss själva, det är vi som sitter här (på boendet) som har fixat till det här, det är vi som sitter här som har sett till att Sverige har blivit ett välfärdsland, det är vi som sitter här som har sett till att vi får god vård och omvårdnad. Så vi tackar oss själva, vi tackar inte kommunen, vi tackar inte staten, det är vi som är kommunen, det är vi som är staten. Men de jag ändå vill tacka är faktiskt den personal som arbetar inom vård och omsorg, vårdens hjältar kom de att kallas när pandemin var som värst. Tyvärr har det uttrycket försvunnit lite grann, jag ser gärna att vi fortsätter att kalla dem för vårdens hjältar, för de är faktiskt vårdens hjältar och de är värda all vår respekt. Tack för ordet, sa Per-Arne Öhman.

Beläget nära skog och natur

Verksamheten på Västerhagsvägen ligger fint belägen nära skog och natur och har 60 lägenheter fördelade på tre plan och sex avdelningar. På fem avdelningar bor personer med somatiskt åldrande och på en avdelning har vi boende med demenssjukdom. Alla lägenheter är på 33 kvadratmeter och utgörs av ett rum med pentry i hallen och ett stort badrum. Avdelningarna erbjuder ett stort vardagsrum och ett stort kök/matrum. Till varje avdelning finns en stor inglasad balkong där fönstren kan skjutas åt sidan under varma sommardagar. Till verksamheten finns en stor inhägnad trädgård med ett växthus, pergola, sittplatser och en promenadslinga.

Se bilder från invigningen i bildspelet här nedan.

Kontakta Västerhagsvägen

För frågor eller mer information om Västerhagsvägen kan du kontakta:

Enhetschef avdelning A och B
Telefon: 0171-526 84

Enhetschef avdelning C, D, E och F
Telefon: 0171-527 38

Telefon växel: 0171-525 00

Vid ansökan är du välkommen att kontakta socialförvaltningens biståndshandläggare.
Telefon: 0171-525 00 (växel)
Telefontid: Klockan 08.30 – 09.30, måndag, onsdag, torsdag och fredag.

E-post: myndighetsenheten@habo.se

Läs mer och se en längre video från boendet (inspelad hösten 2021) på håbo.se/västerhagsvägen

Sidansvarig: Håbo kommun

 

Klicka för support
Stäng supportfönster