Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Engagerat arbete säkerställer måltidsupplevelser av hög kvalitet i äldreomsorgen

Foto: Håbo kommun. Marie Johansson är driftansvarig kock i Västerhagsvägens kök där maten inom kommunens äldreomsorg tillagas.

I Håbo kommuns äldreomsorg arbetar kökspersonalen med stort engagemang, året runt, för att säkerställa måltidsupplevelser av hög kvalitet på både kommunens äldreboenden och inom hemtjänsten. Torsdagen den 19 oktober uppmärksammar vi också Offentliga måltidens dag inom Håbos äldreomsorg. Offentliga måltidens dag firas varje år och är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sitt arbete på olika sätt.

Årets tema för Offentliga måltidens dag är skördefest. På alla våra äldreboenden i Håbo kommun serveras då en trerättersmeny med mat som enbart kommer från Sverige. Menyn består av svenska betor med mycket lokal ädelost från Örsundsbro till förrätt, höstgryta med kantareller till huvudrätt och en klassisk äppelpaj gjord på svenska äpplen till efterrätt. All mat för luncher och middagar inom äldreomsorgen tillagas alltid i köket på Västerhagsvägens äldreboende, så även under måltidsdagen, och körs sedan ut till äldreboendena i kommunen. Till hemtjänsten görs även luncherna. Maten fraktas i uppvärmda matvagnar som du kan se i ett bildspel längre ner på sidan.

Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet och inte bara genom att ge energi och näring. Måltiderna kan också vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till en känsla av glädje, gemenskap och meningsfullhet. Med andra ord helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.

Dagligt arbete med att aktivt tillgodose önskemål och behov

I produktionsköket på Västerhagsvägen arbetar driftansvarige kocken Marie Johansson nära sina kollegor. Teamet som är på plats i köket består normalt sett av Marie, två eller tre kockar och ett köksbiträde. Tillsammans lagar de all mat som serveras till både lunch och middag inom hela Håbos äldreomsorg. Totalt sett tillagar teamet ungefär 250 måltider till lunch varje dag och cirka 150 måltider till middag, det vill säga ungefär 400 måltider per dag. Till lunchen serveras också alltid dessert och bröd bakas även i köket varje dag. Att det är fler måltider till lunch beror på att man då även lagar mat för utkörning inom hemtjänsten. Det flitiga och engagerade arbetet i Västerhagsvägens kök pågår året runt, 365 dagar om året. Marie berättar om arbetet:

Vi jobbar alltid aktivt med att tillgodose våra boendes önskemål i så stor utsträckning som möjligt. För den som inte vill ha en viss rätt så erbjuder vi alltid ett andra alternativ för varje måltid. På torsdagar är alternativet exempelvis potatisbullar. Vi lagar också många matlådor med specialkost för våra boende. Vissa har matallergier och intoleranser (exempelvis gluten, laktos och mjölkprotein). Andra kan ha behov av att matens konsistens behöver vara extra lätt att tugga på grund av svårigheter med att svälja, då förbereder vi mat i så kallade timbaler. Båda de här exemplen kallar vi för fast specialkost. Sen tillagar vi också övrig specialkost baserat på boendes önskemål utifrån deras preferenser. Ett exempel är att man kanske inte gillar fisk, utan att för den skull ha en fiskallergi, och då kan man istället få någon annan mat som man gillar bättre, förklarar Marie.

Siffrorna brukar variera men totalt sett förbereder vi ungefär 30 måltider med specialkost per servering. Där utgörs cirka två tredjedelar av fast specialkost (allergi- och konsistensanpassad mat) och den sista tredjedelen är anpassad utifrån vad man föredrar rent smakmässigt. Alla kan såklart inte gilla exakt allt vi serverar men de allra flesta gillar oftast något. Maten vi tillagar är näringsrik och varierad och vi planerar måltiderna enligt Livsmedelsverkets riktlinjer och rekommendationer för mat inom äldreomsorgen, säger Marie.

Foto: Håbo kommun

Stora kvantiteter med mat

En favoriträtt bland många av de boende är kött och potatis med brunsås eller gräddsås. För att ge lite perspektiv på hur mycket mat som tillagas i Västerhagsvägens kök under en normal vecka kan vi titta på potatis som exempel, vilket serveras under mer än hälften av mattillfällena (cirka 8 av 14 serveringar per vecka). Totalt sett motsvarar varje servering ungefär 25 kilo potatis, vilket under en vecka blir ungefär 200 kilo (25 kilo gånger 8 serveringar). Det blir i sin tur ungefär hela 800 kilo potatis per månad. En ganska svindlande siffra när man tänker på det och det är nästan svårt att ta in hur mycket potatis det faktiskt är.

Kostråd säkerställer kvalitet och löpande inflytande

Marie Johansson håller varje månad i ett så kallat kostråd där representanter från alla äldreboenden finns med. Under mötena görs avstämningar där representanter från boendena har möjlighet att ge återkoppling på maten som serverats och hur den tagits emot av de boende. Att alla boenden får komma till tals och har möjlighet till inflytande över maten som serveras är en viktig grundbult i samarbetet. Köket på Västerhagsvägen använder sig av ett rullande matschema där matsedeln sträcker sig över en period på åtta veckor i taget. Utifrån inkomna synpunkter kan justeringar av matsedeln göras vid behov.

Goda och näringsrika måltider

Ibland testar köket även nya maträtter och om maten inte uppskattas så tar köket helt enkelt bort den rätten direkt. Marie och hennes team gör också årligen rutinmässiga ändringar av menyn inför exempelvis sommar- och julperioden. Då kan exempelvis en härlig räksallad adderas till sommarmenyn och mer julinspirerad mat läggas till i samband med juletider. I slutändan är den grundläggande målsättningen för Marie och hennes kollegor att hela tiden laga god och näringsrik mat som gör att alla blir nöjda, mätta och belåtna. En målsättning som Marie och teamet alltså med stort engagemang arbetar för att säkerställa varje dag, året runt.

I bildspelet ovan ser du fler bilder från matlagningen i Västerhagsvägens kök. Klicka på pilarna för att byta bild.

Läs mer

Du kan läsa mer om mat inom äldreomsorgen här:

Mat inom Håbos äldreomsorg Öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverket om måltider i äldreomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor?

Om du har frågor till köket på Västerhagsvägen är du välkommen att kontakta:

Marie Johansson, driftansvarig kock i Västerhagsvägens produktionskök
Telefon: 0171-528 90
E-post: marie.johansson@habo.se

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster