Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Mat inom äldreomsorgen

Måltidsservice erbjuder vällagade, hållbara och näringsriktiga måltider till våra kommunala äldreboenden Dalängen, Solängen, Parkgården (fd Västerhagsvägen) och Pomonas korttidsboende. Våra kockar lagar maten från grund så mycket som möjligt, med hög andel ekologiska råvaror. Om du inte själv kan laga din mat kan du ansöka om att få färdiglagad mat levererad hem till dig.

Vi planerar måltiderna enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Om du av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden kan du få specialkost. Det kan vara konsistensanpassad kost, allergianpassad kost eller kost anpassad av religiösa skäl.

Specialkost som beror på medicinska skäl ska alltid ordineras av utbildad personal med specialistkompetens på området. Du som behöver specialkost eller konsistens­anpassad mat får ditt behov tillgodosett i samband med ditt biståndsbeslut.

Vi strävar efter att alla våra upphandlade råvaror är i nivå med svensk lagstiftning och att balansera inköpen med en bra nivå ekologiska livsmedel. I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning.

Alla råvaror vi tillagar köper vi in från våra huvudleverantör Menigo.

Livsmedelsupphandling och råvaruval

Vi upphandlar alla livsmedel den leverantör som kan möta våra krav till lägst pris. Leverantören levererar sedan under nästkommande fyra år.

I upphandlingen som styr vårt nuvarande livsmedelsavtal har vi ställt krav på att köttet skulle vara i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. Kravet är något hårdare än motsvarande inom EU. Det här är ingen garanti för att få in enbart svenska köttprodukter. Däremot kommer länderna som levererar att ha lika hårda krav på djurskydd som vi har i Sverige, och vi har heller inte diskriminerat någon annan aktör inom EU.

En stor majoritet av vårt kycklingkött är från Sverige, fläskkött från Sverige och Finland, och nötkött från Sverige, Tyskland och Polen.

Vi serverar ingen fisk från Sverige eftersom svensk insjöfisk och Östersjöfisk innehåller för höga halter av miljögifter. All fisk vi köper är miljömärkt.

Vi arbetar kontinuerligt med att introducera fler ekologiska livsmedel inom våra verksamheter. Vi fokuserar på att öka andelen ekologiska livsmedel och vi köper enbart miljömärkta livsmedel av bland annat: mjölk, filmjölk, ägg, banan, rågsikt, basmatiris, krossade tomater. All fisk är MSC- eller ASC-märkt. Vi har även en stor del produkter som vi kan välja att köpa in ekologiskt.

Vi arbeter också aktigt med att minska matsvinnet i våra verksamheter, både från produktion och servering. Varje kök väger och registrerar matsvinnet dagligen.

Håbos miljöarbete

Kontakta köken

Om du har frågor om menyn

Parkgårdens kök (fd Västerhagsvägens)

0171-528 90

Sidansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster