Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Dödsfall och begravning

I stunder av sorg kan det vara svårt att tänka klart. Här får du råd om vad som rent praktiskt måste ordnas när en närstående har gått bort som till exempel dödsboanmälan och bouppteckning. Här finns också information om ni önskar en borgerlig begravning.

Om tillgångarna efter den avlidne inte räcker till annat än begravningskostnader med anledning av dödsfallet, kan en dödsboanmälan göras.

Tillgångarna i boet ska i första hand användas till betalning av begravningskostnaden. Det innebär att övriga räkningar och skulder får vänta till boets hela omfattning är klarlagd. Det är sammanlagda värdet av tillgångarna som räknas. Avdrag för skulder får inte göras.

Dödsboanmälan kan bara göras av socialförvaltningen och bör ske inom tre månader efter dödsfallet (uppskov kan beviljas). Den ersätter då den sedvanliga bouppteckningen.

Skatteverkets information om dödsboanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bouppteckning ska förättas om det finns fast egendom, tillgångar som täcker begravningskostnaden, bostadsrätt, tomträtt eller eget företag.

Skatteverkets information om bouppteckning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hos begravningsbyråer finns uppgifter om de borgerliga begravningsförrättare som verkar i Håbo med omnejd.

Kommunfullmäktige har, den 29 mars 2021, utsett Rune Westerlund och Christian Nordberg till begravningsförrättare. Begravningsförrättarna är ett komplement till befintliga begravningsförrättare, i syfte att även fortsättningsvis kunna erbjuda borgerliga begravningsceremonier.

Kontakta Socialnämnden
Telefon: 0171-525 00
E-post: socialnamnden@habo.se

Sidansvarig: Socialförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster