Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Orange Day uppmärksammas i Håbo kommun

Foto: Håbo kommun och Mostphotos.com

Lördag den 25 november är det Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är områden som Håbo kommun arbetar med löpande. I samband med Orange Day kommer belysningen vara orange under järnvägsbron i gamla Bålsta och i Dragonparken, med start på lördagen och under hela den kommande veckan.

På många platser i Sverige och världen lyser husfasader och andra byggnader i orange under den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999 som en påminnelse om FN-deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar den orangea färgen en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Våldsförebyggande arbete i Håbo

I Håbo kommun samordnas arbetet kring frågor som rör våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I nuläget genomförs en kartläggning, en del av kartläggningen handlar om hur vi mest framgångsrikt når de som utövar våld på närstående, med syftet att erbjuda stöd och behandling.

”Vårt arbete genomsyras av ett starkt barnrättsperspektiv, inga barn ska behöva utsättas för våld eller bevittna våld i närståendes relationer. Våra socialsekreterare och behandlare arbetar varje dag ihärdigt för att förverkliga den målsättningen”, berättar samordnaren Issis Melin.

Kompetensutveckling och samarbeten

Medarbetare inom socialförvaltningen kompetensutvecklas inom områdena våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningssatsningarna planeras också att genomföras i fler verksamheter. Samtidigt etablerar vi fler samarbeten inom vårt vålds- och brottsförebyggande arbete, till exempel utökar vi samarbetet med kommunpolisen.

Ett folkhälsoproblem

Under 2024 lyfts frågor i olika forum som handlar om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. Våld i nära relationer är ett folkhälsoproblem som behöver bemötas med krafttag och det arbetar Håbo kommun aktivt med.

Stöd eller skydd

Socialtjänsten i Håbo kommun finns till för dig som behöver stöd eller skydd. Om du eller någon du känner är utsatt för våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld och förtryck är du välkommen att kontakta oss.

Du hittar kontaktuppgifter och mer information på sidan Stöd till dig som är utsatt för våld och hot i en nära relation

Läs mer om Orange Day

Orange Day - UN Women Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Socialförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster