Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Elever ser på teater om uppväxt och missbruk

Den här veckan får Håbos elever i årskurs 5 titta på ”Bengtsson på dörren”. Det är en verklighetsbaserad teater om hur det kan vara att växa upp i en familj med missbruk. Syftet är att utbilda, öka förståelsen och berätta för eleverna att det finns stöd och hjälp att få.

I pjäsen får vi följa en ensamstående pappa och hans 14-åriga son i deras kamp med livet kring alkoholens baksida. Historien baseras på skådespelaren Peters egna erfarenheter som barn.
Efter föreställningen samtalar de tillsammans om att:

  • det är aldrig ett barns fel att en vuxen dricker alkohol
  • det finns stöd och hjälp att få
  • de är inte ensamma
  • berätta för någon som de känner förtroende för

"Runt 400 000 barn i Sverige växer upp i en familj där missbruk förekommer"


Sedan 2005 har företaget Adesso Productions framfört föreställningen, samtalat och utbildat många tusen barn och vuxna i ämnet.
– Runt 400 000 barn i Sverige växer upp i en familj där missbruk förekommer. Vi vet att föreställningen och samtalen gör skillnad. Många barn har vågat släppa på sin hemlighet och hittat till olika stöd som finns, säger skådepelaren Peter på Adesso Productions.

Det är barn- och elevhälsoenheten som i samarbete med socialförvaltningen, kulturskolan och kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar föreställningen i Håbo. Lena Norrman som är verksamhetschef för barn- och elevhälsoenheten säger:

– Vi är förberedda på att teaterns tema kan väcka många känslor. Därför har eleverna och lärarna pratat om teatern tillsammans i klassrummet redan innan. Det följs upp med samtal i grupp eller enskilt efteråt. De får veta var de kan vända sig om de vill prata. Skolans kurator och ungdomsbehandlare från socialtjänsten finns också tillgängliga som stöd för eleverna.

Till teatern Bengtsson på dörren | adessoproductions.se Länk till annan webbplats.
Läs mer om barn- och elevhälsan i Håbo

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster