Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Flyktingar från Ukraina erbjuds utbildning i svenska

Nu får vuxna personer som flytt från Ukraina och bor i Håbo, möjlighet att lära sig svenska via kursen Svenska för invandrare, SFI. Nya beslut från regeringen och ett samarbete med Upplands-Bro kommun gör att Håbo kommun erbjuder utbildningen från och med januari 2024.

SFI är en kommunal vuxenutbildning som ger invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket. För att få gå utbildningen ska man vara bosatt i Sverige och ha fyllt 16 år. De som inte är bosatta i landet har vanligen inte rätt till SFI, men i somras bestämde regeringen att göra ett undantag för de flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet och är i landet med ett temporärt uppehållstillstånd.

Magnus Westerlund som är rektor på Håbo vuxenutbildning säger:
– Vi har arbetat en tid för att kunna erbjuda den här utbildningen och det är mycket glädjande att vi nu kan göra det. Att behärska det svenska språket är viktigt eftersom det ger större möjligheter för människor att integreras i samhället, studera vidare och etablera sig på arbetsmarknaden. Håbo vuxenutbildning arbetar löpande för att hjälpa människor in i sysselsättning på arbetsmarknaden. Vi erbjuder utbildning för vuxna med fokus på grundutbildning, språk, yrkesutbildningar och främjar det livslånga lärandet.

Håbo vuxenutbildning planerar att erbjuda utbildningen under hela 2024 och så länge behovet finns. Undervisningen sker i samarbete med Upplands-Bro kommun och genomförs i utbildningslokaler i Kungsängen. Kursstarten är i januari 2024 och det finns möjlighet att anmäla sig redan nu.

Känner du någon som kan vara intresserad?

Tipsa gärna!

Vid frågor och anmälan är du välkommen att kontakta:
Håbo vuxenutbildning
vux@edu.habo.se

Läs mer om Håbo vuxenutbildning

SFI står för "Svenska för invandrare”

Det är en utbildning som erbjuds i Sverige för personer som har invandrat och behöver lära sig svenska språket.
Utbildningen erbjuds på olika platser runt om i landet. Undervisningen fokuserar på att utveckla de grundläggande färdigheterna i svenska, inklusive läsning, skrivning, hörförståelse och muntligt tal. Målet är att underlätta integrationen i det svenska samhället, genom att ge nödvändiga språkkunskaper för att kunna kommunicera i vardagliga situationer, arbeta och studera.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster