Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Dags att läsa av vattenmätaren och rapportera er förbrukning

Senast den 22 september ska siffrorna på vattenmätaren läsas av och rapporteras in till kommunen. Det här gäller alla hushåll i Håbo kommun med kommunalt vatten och en så kallad vinghjulsmätare. Alla hushåll som berörs fick i augusti ett brev från VA-avdelningen.

Vattenmätare beskrivning

Vattenmätaren ska läsas av minst en gång per år. Från den senaste avläsningen gör vi en beräkning av din förmodade vattenförbrukning för året. Det ligger till grund för dina fakturor som kommer mellan avläsningarna. Summorna justeras i samband med nästa avläsning.

De flesta mätarna i kommunen är så kallade vinghjulsmätare (se bilden här ovanför). Det är en typ avmätare som behöver läsas av manuellt. Det ska du som är abonnent göra.

Du rapporterar in siffrorna från avläsningen till oss på något av följande sätt:

1. Logga in på www.avlasning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med det användarnamn och lösenord som du får i brevet från oss.

2. Använd vår webbtjänst: "vattenmätaravläsning via webben"

3. Skicka e-post till kontaktcenter@habo.se. Vi ber dig uppge namn, adress, telefonnummer, mätarnummer, avläsning och datum för avläsningen.

Om du har en fjärravläst vattenmätare (se bilden här nedanför) behöver du inte skicka in någon avläsning eftersom VA- avdelningen läser av din mätare med hjälp av en radiosignal.

Fjärravläst vattenmätare

Vad händer om jag glömmer att lämna min avläsning innan 22 september? 

Efter den 22 september 2020 kan du inte lämna avläsningen via www.avlasning.se då registreringen är stängd. Lämna då er avläsning via vår webbtjänst eller skicka e-post till kontaktcenter@habo.se.

Varför ska jag lämna en avläsning av vattenmätaren?

För att du som fastighetsägare endast ska behöva betala för den mängd vatten som du själv förbrukar så är det viktigt att läsa av vattenmätaren med jämna mellanrum. Utifrån avläsningar som lämnas in och registreras, beräknas en årsförbrukning som fakturorna baseras på.

Tips!

Den svarta snurran på mätaren ska i regel stå helt stilla när inget vatten används. På grund av tryckförändringar i ledningen kan den ibland röra sig lite fram och tillbaka. Skulle den däremot konstant röra sig åt ett håll tyder det på ett läckage på vattenledningen inom din fastighet, till exempel en rinnande toalett.

Om du har en fjärravläst mätare är det istället en konstant rörelse på pilarna i fältet FLOW som indikerar att det finns ett läckage.

Frågor?

Vid eventuella frågor går det bra att höra av sig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0171-525 00 eller kontaktcenter@habo.se.

Sidansvarig: VA-avdelningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster