Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Dags att läsa av vattenmätaren för dig med analog mätare

Vattenmätare beskrivning

Vi önskar att du med kommunalt vatten och som har vattenmätare av analog typ rapporterar in din mätarställning. Bilden visar ett exempel på en analog mätare, en så kallad vinghjulsmätare. Observera! Om du har en digital vattenmätare installerad behöver du inte rapportera din mätarställning eftersom avläsningen sker automatiskt.

Vattenmätaren ska läsas av minst en gång per år. Från den senaste avläsningen görs en beräkning av din förmodade vattenförbrukning för året. Det ligger till grund för dina fakturor som kommer mellan avläsningarna. Summorna justeras i samband med nästa avläsning.

Vissa abonnenter har kvar så kallade vinghjulsmätare (se bilden här ovanför). Det är en typ av mätare som behöver läsas av manuellt. Det ska du som är abonnent göra själv.

Projektet med att byta ut alla våra vattenmätare till digitala vattenmätare fortskrider och ni som berörs kommer att bli kontaktade när det blir aktuellt för er.

Du rapporterar in siffrorna från avläsningen till oss på något av följande sätt:

1. Logga in på E-tjänst för vatten, avlopp och avfall - Håbo kommun (habo.se) Länk till annan webbplats.

2. Använd vår webbtjänst: "vattenmätaravläsning via webben"

3. Skicka e-post till kontaktcenter@habo.se. Vi ber dig uppge namn, adress, telefonnummer, mätarnummer, avläsning och datum för avläsningen.

Om du har en fjärravläst vattenmätare (se bilden här nedanför) behöver du inte skicka in någon avläsning.

Fjärravläst vattenmätare

Varför ska jag lämna en avläsning av vattenmätaren?

För att du som fastighetsägare endast ska behöva betala för den mängd vatten som du själv förbrukar så är det viktigt att läsa av vattenmätaren med jämna mellanrum. Utifrån avläsningar som lämnas in och registreras, beräknas en årsförbrukning som fakturorna baseras på.

Vi värnar om miljön och hoppas att så många som möjligt rapporterar sin mätarställning digitalt.

Tips!

Den svarta snurran på mätaren ska i regel stå helt stilla när inget vatten används. På grund av tryckförändringar i ledningen kan den ibland röra sig lite fram och tillbaka. Skulle den däremot konstant röra sig åt ett håll tyder det på ett läckage på vattenledningen inom din fastighet, till exempel en rinnande toalett.

Om du har en fjärravläst mätare är det istället en konstant rörelse på pilarna i fältet FLOW som indikerar att det finns ett läckage, eller numeriskt värde på flöde/förbrukning.

Har du frågor?

Går det bra att höra av sig till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0171-525 00 eller kontaktcenter@habo.se.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster