Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Håbo bästa cykelfrämjande småkommunen i landet

Trafikplanerare Simon Lange på plats i Värnamo för att ta emot priset för bästa cykelfrämjande småkommunen

Nu är det klart. Håbo kommun har utsetts till bästa cykelfrämjande kommun bland små kommuner i Sverige. Det visar Cykelfrämjandets undersökning Kommunvelometern 2022.

Kommunvelometern är en återkommande undersökning som mäter och jämför Sveriges kommuners insatser för cykling. Håbo kommun deltog senast i Kommunvelometern 2020 och placerade sig då på tredje plats bland små kommuner, men nu har vi blivit ännu bättre och segrat bland totalt 28 deltagande små kommuner.

Trafikplanerare Simon Lange

Trafikplanerare Simon Lange

Det var med stor glädje trafikplanerare Simon Lange, tog emot priset i Värnamo. Årets topplacering är resultatet av mångårigt arbete, som bland annat består av antagna styrdokument för cykelarbetet (Cykelstyret och Ramverket) samt flera stora investeringar i ny och förbättrad infrastruktur.

Att kunna ta sig fram på cykel i vår kommun är en viktig fråga både ur folkhälsosynpunkt och ur tillgänglighetsperspektiv. I och med det har Håbo kommun antagit politiska styrdokument som krävs för att fortsatt prioritera cykeln i samhällsutvecklingen, såsom en cykelplan och en hållbarhetsstrategi. Vi ser cykeln som ett gott alternativ för många av de boende i kommunen, säger Helene Zeland Bodin (C), kommunstyrelsens ordförande i Håbo. 

Mäter kommunens insatser

Kommunvelometern bygger på kommunernas rapportering inom tre områden: infrastruktur, information och marknadsföring, och organisation. Granskningen mäter kommunens insatser för cykling och bygger på tanken att starkare insatser för cykling på sikt även leder till nöjdare cyklister och ökad cykeltrafik. Kommunerna delas upp i grupper baserat på antal invånare för att det enklare ska gå att jämföra. Håbo kommun tillhör gruppen små kommuner med färre än 50 000 invånare och det var i den gruppen kommunen segrade. Bland samtliga 55 deltagande kommuner placerade vi oss på 18:e plats, vilket är en klar förbättring jämfört med år 2020 då vi placerade oss på en 25:e plats.

Läs hela rapporten Kommunvelometern 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Kommunvelometern och vad vi gjort för att bli en så bra cykelkommun

Cyklisternas nöjdhet mäts i en annan enkät, cyklistvelometern

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster