Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Museer, gallerier, konst

Ett vitt slott med vatten framför

Skokloster slott

Fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel började år 1654 bygga Skokloster slott. Det står idag intakt med välbevarade interiörer och unika samlingar av vapen, verktyg, böcker, möbler, textiler, konst och konsthantverk från tiden 1550-1850. Skokloster slott övertogs 1967 av staten och är nu ett unikt muséum. Guidade visningar ordnas dagligen under turistsäsongen maj-oktober.

Skokloster slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Åbergs museum i en tegelbyggnad med ko-skulpturer utanför

Åbergs museum

Leksakshistoria, seriehistoria, serieinspirerad konst - mångkonstnären Lasse Åberg ställer ut mycket i sitt muséum i Bålsta. Åbergs
museum innehåller en fantastisk samling av seriekonst och serieoriginal. Dessutom visar Lasse Åberg sin unika Disneysamling och kläder, rekvisita och bilder från filmerna om den gänglige nörden Stig-Helmer. Det finns också en trevlig servering och museibutik. För stora och små barn finns Trazankojan för lek.

Åbergs museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Fridegårdsmuseét i ett rött litet hus

Fridegårdsmuséet - Statare och hembygd

Fridegårdsmuséet ligger vid Övergrans kyrka. Ett muséum i Jan Fridegårds barndoms- och ungdomsbygd inrett med författarens möbler och andra inventarier från arbetsrummet i Uppsala. Där berättas om statarliv och Fridegårds liv. Muséet restaurerades för nyinvigningen 2004.

Fridegårdsmuséet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Häggeby skol- och bygdegårdsmuseum i en röd träbyggnad

Häggeby skolmuséum

Intill Häggeby kyrka, efter vägen mot Skokloster, finns en gammal skolbyggnad där hembygdsvänner har inrett ett skolmuséum. Här kan man se hur en svensk skola såg ut i början av 1900-talet.

Häggeby skolmuséum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Ett svartvit fotografi på en man och en kvinna framför Soldattorpet

Soldattorp nr. 48

Vid Sånkan på Skohalvön ligger ett litet soldattorp från 1700-talet. Det är numera ett litet muséum som drivs av föreningen Skokloster Gille. Här kan du få en föreställning om hur den indelte soldatens liv gestaltade sig på hemmaplan. På Skoklosterhalvön finns fortfarande åtta soldattorp bevarade.

Soldattorp nr. 48 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Ett gult trähus

Lilla Hagalund

Längs Stockholmsvägen mitt i Bålsta har en parstuga från 1860-talet bevarats från tiden innan järnvägen drogs fram. Lilla Hagalund har en trädgård som är öppen för allmänheten och i den lilla stugan firas både advent och midsommar. Huset ägs av Håbo kommun men förvaltas av föreningen Lilla Hagalunds vänner.

Lilla Hagalund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Många tavlor på en vägg

Galleriet på Håbo bibliotek

Galleriet inne i Håbo bibliotek är en 28 kvadratmeter stor utställningsyta. Här visas konst i olika format och med olika perspektiv. Galleriet ska på ett enkelt sätt tillgängliggöra konst för Håbobor.

Håbo bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster