Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Utflyktstips

Här hittar du utflyktsmål, platser och aktiviteter i Håbo kommun med syftet att upptäcka allt som finns på hemmaplan.

Frösundaviks park ligger cirka fem kilometer söder om Bålsta station och centrum. I Frösundaviks park finns något för alla. Gott om plats för lek och rörelse, och samtidigt fina möjligheter att koppla av, umgås och njuta av Mälaren.

I strandparken, nere vid Mälaren, hittar du solklippor och gräsytor för lek och picknick. Där finns trädäck och bänkar att sitta på och två fasta grillar. Följ gärna Granbackstigen upp på utsiktsberget. Där finns bänkar där du kan slå dig ner och njuta av utsikten.

Lek- och aktivitetsparken bjuder in till rörelse i en lekfull miljö. Här finns gungor, klätterställningar, små hus, kullar för kick-bike och en sandlåda. Dessutom utegym, basketkorg och en bollplan med konstgräs. Området bjuder också på stora ytor för spontanlek och olika aktiviteter som till exempel brännboll.

Mer om Frösundaviks park

 • Vandra Bålsta station - Vandrarleden
  Denna sträcka bjuder på kulturhistoria, fantastisk utsikt och kuperad terräng. Längs med sträckan passerar ni åsen och det nerlagda grustaget och kommer nära LillaUllfjärden. I området finns många kulturhistoriska lämningar och har historiskt sett varit en mycket viktig knutpunkt för båt- och landtransporter mellan Stockholm-Uppsala och Stockholm-Bergslagen. Sträckan är ca 5 km lång tur och retur Bålsta station.

 • Plocka bär och svamp i Vibyfriluftsområde och längs Torresta naturstig

 • Vandra Upplandsleden Bålsta-Häggeby

En sträcka på cirka 13,5 kilometer som följer gångväg, väg och upptrampad stig och som avslutas vid Häggeby kyrka. På vägen passerar du delar av Bålsta, Granåsens naturreservat, Yttergrans kyrka, Ekilla naturreservat, Varpsund och Rölundaåsen. Starta din vandring vid Bålsta station och ta UL buss 311 från Häggeby kyrka tillbaka till Bålsta. Det finns bra parkeringsmöjligheter vid Bålsta station samt vid Häggeby kyrka.

 • Cykla Bålsta - Krägga - Hjälsta - Övergran - Bålsta

En runda på ca 35 km. Med start vid Bålsta station, följ Mälardalsleden till Hjälsta by där du tar höger mot Bålsta. På vägen finns det fina möjligheter till att stanna ex vid Krägga lanthandel och café, Ekolsunds slott, Hjälstavikens naturreservat, Sussis gårdsbageri, Biskops-Arnö (avstickare), museeum och kyrka i Övergran och Ekillabadet/reservat

Hjälstaviken är en plats för dig, ung som gammal.
Hjälstaviken bjuder in till vackra vyer och mängder av olika flyttfåglar beroende på årstid.

Vandringsleden runt viken är ungefär åtta kilometer lång. Från parkeringen i Hårby går en gångväg ner mot fågeltornet. Den sträckan går det bra att ta sig fram med barnvagn eller rullstol. Det finns mycket att upptäcka för både stora och små runt Hjälstaviken.

Mer om Hjälstaviken

Hälsans stig är en promenadvänlig slinga på cirka fyra kilometer som går längs med asfalterade eller grusade gångvägar. Det fungerar bra även för rullstol, permobil eller barnvagn.

Längs med Hälsans stig är varje kilometer utmärkt med en kilometerskylt som gör att du kan räkna ut hur långt du har gått. Däremellan sitter det skyltar som pekar åt vilket håll stigen går oavsett i vilken riktning du promenerar.

Mer om Hälsans stig

Kalmarnäs är för många är mer känt som Vattunöden. Kalmarnäs är ett naturreservat som ligger cirka tre kilometer väster om Bålsta samhälle.

Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över Ekolsundsviken och Norra Björkfjärden och vandra i skogen. Från parkeringen går det flera kortare stigar som leder till Vattunödsberget, grillplatsen eller bäckravinen.

Från ravinen leder en stig vidare till det elljusspår som ligger precis utanför naturreservatet vid Lastberget.

Mer om Kalmarnäs

Krägga ligger cirka tio kilometer nordväst om Bålsta.

Gör en utflykt till Krägga och ta en promenad längs Ekolsundsviken till Stämsvik. Gångvägen passerar under järnvägsbron och genom villaområden.

På din vänstra sida ser du vattnet glittra mellan tallar och annan växtlighet. Avsluta med att gå över järnvägsbanken till Ekolsund. Sedan tar du samma väg tillbaka – men då får du se allt det fina från andra hållet.

Den upprustade järnvägsbanken invigdes i maj 2018. Sedan dess är det ett nöje att gå eller cykla mellan Stämsvik och Ekolsund. Upprustningen genomfördes som ett så kallad leaderprojekt och engagerade stora delar av de boende runt sundet. Tillsammans röjde man sly och renoverade den gamla järnvägsbron.

De lövträdsrika miljöerna är en betydelsefull del i det tilltalande odlingslandskapet kring Krägga herrgård och runt Ekolsundsviken.

Krägga herrgård har en spännande historia. Gården kan spåras tillbaka till 1300-talet. Den förste kände ägaren var riddaren Birger Ulfson, son till Heliga Birgitta. Krägga har sedan tillhört Vadstena kloster, staten, adelsmannen Åke Tott och många olika ägare fram till 1900-talet. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden uppfördes 1830-1840 i nyklassicistisk stil. På 1850-talet anlades ett tegelbruk på Krägga och teglet fraktades med ångbåt till Stockholm. Sedan 1985 är Krägga ett konferens- och weekendhotell.


Lillsjön ligger mellan Draget och Kalmarsand. Du kan gå eller cykla hit via gång- och cykelvägen som går från centrala Bålsta till Kalmarsand.

Lillsjön är en gömd liten pärla i Bålsta. På sjöns östra sida finns stigar och grusvägar att ströva på. I södra delen av sjön kommer du ända ner till strandkanten. Om du går upp till toppen av Prästberget får du fin utsikt över Kalmarviken.

Under de närmaste åren kommer naturområdet runt Lillsjön att utvecklas för att bli mer tillgängligt för friluftslivet och lyfta fram områdets rika kulturhistoria. Bland annat är tanken att det ska bli möjligt att gå runt sjön och att det ska finnas bänkar och informationsskyltar.

Mer om Lillsjön

Skokloster är en halvö i Mälaren med vacker natur och spännande historia. Här finns mycket att se och uppleva.

Du kan vandra, fika, cykla, paddla, tyda runstenar, övernatta, strosa i slottsparken eller sitta på en klippa och spana ut över Mälaren.

En stor del av Skoklosterhalvön omfattas av de tre naturreservaten Skokloster, Arnöhuvud och Sandhagen. Missa inte Stenhuset – ett levande kulturhus med verksamhet för alla åldrar. Den vackra byggnaden vilar på en grund från 1200-talet.

På Skohalvön finns många små och större vägar som passar mycket bra för en cykeltur.

Hitta kartor och intressanta besöksmål

Är du intresserad är Skoklosterhalvön helt rätt. Här finns bland annat:

 • Stensträngar, gravar och runristningar vittnar om att människor levde och verkade här redan för uppemot 2 000 år sedan.
 • Skokloster kyrka är en av landets äldsta tegelkyrkor och tillhörde ursprungligen det medeltida nunneklostret.
 • Genom att besöka någon av Skoklosters nio runstenar kan du göra en resa i vikingarnas fotspår.
 • På Håberget hittar du en fornborg och ett större klapperstensfält.
 • Den fantasieggande ruinen efter Skohalvöns första stenkyrka, Flasta kyrkoruin, är också värd ett besök.
 • Från en annan epok finns åtta soldattorp bevarade på Skohalvön.

Och så finns förstås Skoklosters slott. Slottet är ett av världens bäst bevarade palats från 1600-talet. I slottsparken kan du ströva i lindalléer med träd som är upp till 300 år gamla eller leka på de stora gräsytorna.

Mer om Skoklosterhalvön

Torresta naturstig

I utkanten av Bålsta finner du Torresta naturstig som utgår från Vibyspårets parkering.

Längs med stigen passerar du bland annat hällmarker med vacker lavflora och 130-åriga tallar. Stigen leder fram till en vackert belägen rastplats vid strandkanten i Torresta.

Mer om Torresta naturstig

Vandrarleden är en stigslinga på tre kilometer som tar dig på en upptäcktsfärd genom kulturhistoriska lämningar, en skog som ger en känsla av vildmark och utsikt över Lilla Ullfjärden.

Mer om Vandrarleden

Varpsund kanske är en känd plats för många och för andra en dold pärla i Håbo.

Hit kan du åka och pröva lyckan med fiskespöt eller bara ta med dig en picknickkorg och njuta.

Varpsundsbron ligger längst väg 263. Det går också att åka med buss 311 eller vandra längs Upplandsleden. Varpsundsbron ligger i en snäv kurva så var försiktig vid besöket.

Yttergran ligger i den norra delen av Bålsta.

Här kan du besöka en av Sveriges minsta kyrka, titta på runstenar, promenera till två naturreservat och bada. Det går att ta sig dit på flera sätt till exempel med buss, bil och promenera.

Sidansvarig: Kultur- och fritidsförvaltningen

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster