Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

EU-valet 2024

Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet, EU-val i Sverige. Du kan förtidsrösta från och med den 22 maj och till och med valdagen, den 9 juni. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska få representera dem i EU:s parlament under de kommande fem åren.

Val till Europaparlamentet sker vart femte år

Valet sker någon gång under perioden slutet av maj till i början av juni. EU-valet är viktigt eftersom det gör det möjligt för EUs medborgare att påverka och välja sina representanter till Europaparlamentet. Genom EU-valet kan medborgare uttrycka sin vilja kopplat till politiken och lagstiftningen i EU. Det formar EU:s framtid och förhållandet till omvärlden. Det stärker också idén om europeisk solidaritet och gemenskap.

Valmyndigheten genomför val i Sverige

Valmyndigheten i Sverige ansvarar för att genomföra val och folkomröstningar. Deras huvudsakliga uppgifter är att planera och organisera val, räkna röster, informera medborgare om valprocessen och främja demokratisk utveckling.
Valmyndigheten - Så fungerar demokratin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Valmyndighetens webbplats finns informationen på teckenspråk, andra språk och lättläst svenska. Startsidan | Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Där finns också information om det svenska valsystemet, rösträtt, röstlängd och röstkort.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster