Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Bilda förening

En grupp glada människor runt en dator

Foto: Mostphotos.com

Vad är en ideell förening?

En förening är en sammanslutning av personer som har ett gemensamt intresse eller en idé och som överlåter det formella juridiska ansvaret till en vald föreningsstyrelse. Verksamheten får inte ha till syfte att gynna medlemmarna ekonomiskt och ska bygga på demokratiska principer. Alla har rätt att bilda en förening.

Hur bildar du en förening?

Vid ett första möte utses en tillfällig styrelse (interimstyrelse). Den kan bestå av tre personer - ordförande, sekreterare och kassör. Interimstyrelsens uppgift är att kalla intresserade personer till ett första årsmöte för att bilda en förening. På årsmötet antas stadgar och en föreningsstyrelse och revisorer väljs. Det är viktigt att alla personer som kan tänkas väljas in i styrelsen är tillfrågade innan och godkänner att bli valda som ledamöter.

Innan årsmötet bör det finnas förslag till passande namn på föreningen, budget och föreningens kommande medlemsavgift. Efter första årsmötet är föreningen formellt bildad.

Stadgar

Varje förening måste ha skrivna riktlinjer för sitt arbete, så kallade stadgar. Stadgarna är grunden i en ideell förening, där föreningens ändamål, regler, syfte beskrivs. Vill du läsa mer om vad som bör ingå i stadgarna? Läs mer på forening.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organisationsnummer

Som förening kan det vara bra att ha ett organisationsnummer. Det får ni av skatteverket.

Registrera föreningen i kommunens register

För att ta del av kommunens service, tjänster och bidrag till föreningar så ska föreningen registreras i kommunens föreningsregister. Det gör du genom att fylla i blanketten Ansökan om nyregistering av förening som finns på sidan e-tjänster och blanketter.

Har du frågor? Mejla forening@habo.se

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster