Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Offentlig konst

I Håbo kommun finns offentlig konst. Du kan se konstverken i utemiljöer, offentliga byggnader och kommunens verksamheter. Kommunens offentliga konst är till för alla och är ett konstnärligt inslag i människors miljö.

Muralmålning

Superhjältar av Kristina Lundqvist Wrethammar

Fyra konstverk av Kristina Lundqvist Wrethammar sitter på ytterväggen på Bålsta Centrum, vid ingången mittemot Fridegårdsgymnasiet. Konstverken föreställer superhjältar. Motiven har röstats fram av elever på Fridegårdsgymnasiet.

Kristina har tagit med sig spelens värld in i konsten och de fyra verken har alla kopplingar till tv-spel och populärkultur. Hon visar på hur spel kan vara en positiv drivkraft.

Kristina är uppvuxen i Spånga och flyttade 2006 till Bålsta. Konstverken sattes upp på väggen i juni 2024 i ett samarbete mellan Bålsta centrum och Håbo kommun.

Muralmålning

Muralmålning av Daniel Fahlström

Målningen är uppförd på ytterväggen av Skokloster sporthall, mot lekplatsen Ekorren. Motivet är barn och unga i rörelse och har även kopplingar till platsen Skokloster. Målningen gjordes 2022.

Muralmålningen är en del av det område som håller på att utvecklas för barn och unga.


Knöl och Bök

Gångtunnel med Knöl & Bök av Millis Sarri

Väggarna i tunneln under Centrumleden i Bålsta föreställer de busiga syskonen Knöl och Bök. Figurerna känns igen från flera bilderböcker som är skrivna av Tina Engström och illustrerade av Millis Sarri. Den tidigare grå tunneln har fått färg och form för att skapa en mer trivsam och lekfull miljö. Många passerar tunneln på väg till Håbo bibliotek.

Målningarna är tryckta på emalj och sattes upp 2023. Till gångtunneln har Sarri skapat nya motiv med karaktärerna Knöl och Bök. Millis Sarri (född 1973) bor i Bålsta. Hon är illustratör, grafisk formgivare och författare.

Målning på ishallsvägg föreställande barn som springer på en äng med bland annat vallmo

Glädjerus av Daniel Fahlström

Under hösten 2020 målade Daniel Fahlström muralmålningen på ishallsväggen i Bålsta centrum. Målningen är en del av den konstnärliga gestaltningen i den Bålsta aktivitetspark.

Daniel Fahlström är uppvuxen i Bålsta. Han har tidigare gjort målningar bland annat i Shanghai, Los Angeles och Monaco. 

Wasa II av Neal Barab

En stor båt i sten eller en futuristisk bild av regalskeppet Wasa? Båten är tillverkad av Neal Barab i älvdalskvarsit vid internationella stenhuggarsymposiet i Älvdalen 1995.

Kommunen fick den i gåva av Älvdalens kommun och Wasa Sten AB 1997. Kommunalrådet Sören Andersson såg till att den transporterades ner och är sedan den 30 december 1997 placerad vid Aronsborgsviken.


Förr och nu av Pye Engström

En skulptur i sten av Pye Engström som väver samman vår historia med modern tid. Stenen är en berättelse om människans historia från forntid till nutid. Konstverket är placerat utanför kommunhuset.


Jan Fridegård av Rune Rydelius

Bredvid entrén till Håbo bibliotek inne i Fridegård finns en staty av  Jan Fridegård. En skulptur i brons tolkad av kostnären Rune Rydelius. Statyn är en förlaga till den staty i fullformat som står i Enköping. Rune Rydelius, född 1946 i Hofors, bor i Enköping.

Foto: Jan Dahlqvist

Brinnande väktare av Timo Solin

Konstären Timo Solins är känd för sina skulpturer. En av dessa står utanför Bålsta brandstation och köptes in av Håbo kommun i samband med invigningen av brandstationen. Skulpturen föreställer en brinnande figur, kanske en eldens gudinna som låter lågorna smeka den gracila kroppen. En passande väktare åt brandstationen. Brinnande väktaren restaurerades 2019-2020.

Mycket stor och mycket liten av Björn Selder

Skulptur vid Servicehuset Pomona. Konstnären Björn Selder avviker med denna skulptur från sina annars stora och monumentala skulpturer i sten eller metall.


Ars longa - Vita brevis av Rolf Sinnemark

Ars Longa, som betyder Konsten är lång, livet är kort, är titeln på bibliotekets blästrade glaspartier som finns utmed entréns väggar. Konstverket är utformat av konstnären Rolf Sinnemark.


Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster