Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Fornminnen

Varpsundstenen med vatten i bakgrunden

Foto: Ingrid Ljungkvist

I Håbo kommun finns det många fornminnen. Fornminnena påminner oss om att det har levt och verkat människor på de platser som idag är Håbo kommun.

Många av de fornlämningar som finns ligger på ställen som idag kan synas lite konstiga. Det beror på att landskapet har förändrats genom landhöjningen. En fornborg som idag ligger långt uppe på land låg förmodligen nere vid standkanten i en vik eller sund.

Det finns 30 stycken runstenarsom ursprungligen har varit placerade vid olika färdleder på land. På runstenarna berättades det om personer som bott på orten eller i trakten som till exempel varit på långa resor till främmande länder. En vanlig missuppfattning är att runstenarna är gravstenar vilket är fel. Runstenarna sattes enbart upp som minnesstenar.

Gravhögar och gravfält finns det också gott om i Håbo. De flesta hittas på sluttningar i närheten av nutida bebyggelse. Många av gravfälten har under århundraderna hunnit bli förstörda eller bortglömda, men det finns många kvar att besöka. 

Klicka i menyn för att läsa mer om runstenar i Håbo. Du hittar även mer information på Riksantikvarieämbetets webbtjänst fornsök Länk till annan webbplats.. Du kan också ladda ner Fornfynd som app. I den finns en angiven tidsålder till varje lämning samt förklaring till lämningstypen, vilket saknas på webbtjänsten Fornsök.Sidansvarig: Sara Hallström

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster