Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Järnvägsparken

Träd och vattenspegel i Järnvägsparken

Järnvägsparken är en välbesökt liten pärla i gamla Bålsta. Den ursprungliga parken förstördes av en tromb på 30-talet. I maj 2015 invigdes parken igen efter att ha restaurerats.

Parken är omtyckt av förskoleklasser som studerar grodyngel, fjärilar och fåglar, och besökare som entusiastiskt följer och matar ett flertal andfamiljer.

I bildspelet här nedanför kan du se några bilder från parken.
Klicka på pilarna för att byta bild.

Spännande växter och en drake

Det finns en hel del spännande växter i parken, bland annat:

  • Europeisk humlebok (Ostrya carpinifolia) som på sensommaren sätter rikligt med humleliknande fruktställningar. Äldre exemplar av humleboken utvecklar spännande och fantasifulla håligheter och formationer på stammarna.
  • Sibirisk korkträd (Phelledendron amurense) som bildar en säreget vacker krona. Den anonyma blomningen är mycket rik på nektar vilket lockar till sig mängder med insekter. Med åren bildas en ljusbrun till grå korkliknade bark som utgör en mycket fin detalj.
  • Kaukakisk vingnöt (Pterocaraya fraxinifolia fk Uppsala E) har 30-40 centimeter långa sammansatta blad som ger ett frodigt och exotisk utryck. Blomningen i juni består av korta, tjocka gulgröna hanhängen och långa slanka honhängen i spetsarna på årsskotten. Fruktställningarna kan bli upp till 40-50 centimeter långa.
  • Katsura (Cercidiphyllum japonica). De vackra bladen är roströda som nyutvecklade för att sedan ta en ljusgrön färg. I samband med höstfärgerna avger katsuran en doft som påminner om spunnet socker eller nybakta kakor.

Det har planterats en hel del perenner runt ön och i parken, till exempel kabbeleka (Caltha palustris), fackelblomster (Lythrum salicaria), strutbräken (Matteuccia strutiopteris) och svärdslilja (Iris pseudoacorus).

På ön är en rosablommande hybridmagnolia (Magonlia x loebneri `Leonard Messel´) planterad i ett hav av vårlök som består av olika sorters narcisser, vårstjärna (Chionodoxa luciliae) och snöklocka (Leucojum vernum).

Runt stammarna på utvalda träd slingrar sig klätterväxterna murgröna (Hederea helix`Hymn´E) och klätterhortensia (Hydrangea anomala ssp.petiolaris).

Parken vaktas av den majestätiska draken som arboristen Robin Marsh lockade fram ur en gammal almstubbe.

Skyltar informerar om historia och fåglar

Inför sommaren 2019 placerades två nya skyltar i Järnvägsparken.

Den ena berättar om historiken bakom parken.

På den andra skylten kan du se var parkens fågelholkar är placerade och vilka arter som kan tänkas vilja bo i dem.

Nya informationsskyltar i Järnvägsparken

Bro till holmen

I juni 2017 beslutade kommunfullmäktige att kommunstyrelsens investeringsbudget skulle omprioriteras för att finansiera investeringen av en gångbro till den lilla holmen i dammen.

Hösten 2019 kom bron på plats.

Järnvägsparkens historia

I slutet av 1800-talet var stationsområdet i gamla Bålsta en plats med liv och rörelse. Här bestämde stationsinspektör Georg Kahlow att det skulle finnas en fin park med damm för svanar, tjusiga planteringar och japaninspirerade bågbroar.

1939 drabbades området av en tromb som förstörde parken. När centrum så småningom flyttades hamnade parken i skymundan. Många kommuninvånare hörde av sig med önskemål om att rusta upp parken.

Den upprustade parken med plats för vila liksom ett ställe att upptäcka natur och biologisk mångfald invigdes i maj 2015. Namnet "Järnvägsparken" beslutades av kommunstyrelsen efter att förslag inhämtats från Håboborna.

Historisk bild från Järnvägsparken i Bålsta

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster