Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

VMA - Viktigt meddelande till allmänheten

När en fara hotar används varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Det består dels av signalen "Viktigt meddelande" utomhus och dels som meddelande i radions P4 (lokalkanalen) och på TV.

  • Gå inomhus
  • Stäng fönster, dörrar, ventiler och fläktar
  • Lyssna på radio eller TV för att få information om vad som hänt och vad ni ska göra.

Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan. När faran är över hörs en annan längre signal. Signalerna provas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Med hjälp av VMA-systemet (Viktigt Meddelande till Allmänheten) kan stora grupper av människor bli varnade och få information i samband med olyckor eller händelser som riskerar att orsaka störningar i samhället. Det finns två typer av meddelanden; varnings- och informationsmeddelanden.

VMA till mobiltelefoner

Sedan den 1 juli 2017 är det möjligt att skicka VMA via SMS till mobiltelefoner i ett visst område. Riksdagen godkände i maj 2017 de lagändringar som krävs för att göra detta. Tidigare kunde varningsmeddelande bara skickas till fasta telefoner och till mobiltelefoner som var registrerade i det aktuella området.

Förändringen innebär att mobiloperatörer blir skyldiga att förmedla varningsmeddelande till allmänheten. För att detta ska vara möjligt får operatörerna rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position. Uppgifterna får endast behandlas i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för att sända varningsmeddelande och ska därefter genast utplånas.

Varningsmeddelande

Ett varningsmeddelande sänds utan dröjsmål vid omedelbar risk för skada på liv, hälsa, egendom och miljö eller vid risk för spridning av allvarlig smittsam sjukdom. Detta innebär att samtliga kanaler omedelbart bryter sina sändningar för varningen. Meddelandet ska uprepas inom fem minuter.

Informationsmeddelande

Ett informationsmeddelande sänds snarast, men utan krav på omedelbarhet, för att förebygga eller begränsa skador. Informationsmeddelandet bör upprepas inom tio minuter.

Du kan läsa mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bakgrund

Runt om i kommunen finns det ett antal VMA anläggningar som består av en eller två sirener, likt bilden ovan, som är riktade så att ljudet ska höras av så många som möjligt. Räckvidden för sirenerna är mellan 300-600 m beroende på de geografiska förutsättningarna.

Beredskapslarm och flyglarm

Det finns även andra typer av larm som inte testas i fredstid. Du kan läsa mer om hur de fungerar på dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information på Krisinformation.se webbplats

Klicka här för att läsa mer om VMA på Krisinformation.se webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Louise Lightowler

Kommun och politk

Klicka för support
Stäng supportfönster