org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Buller och luftkvalitet
Det finns en mängd olika förhållande som påverkar människors livskvalitet och hälsa. Buller och luftkvalitet är två vanliga faktorer som kan ha en inverkan på hur människor mår. Buller är den störning som påverkar flest människor. Starka lukter från trafik och verkstäder har också varit föremål för klagomål från allmänheten.
Miljöavdelningen Håbo kommun arbetar med att förebygga hälso- och miljörisker genom kontroll av verksamheter och företag. Större verksamheter får årligen kontroll och mindre sådana kan det ta flera år mellan inspektionerna. Vi utreder även klagomål som kommer in från allmänheten. Det är störningar som upplevs där en bor eller dagligen vistas.
Buller och störande lukt klagas det på regelbundet. För att miljöavdelningen ska kunna utreda en störning behöver den fysiskt kunna konstateras och det behöver finnas en källa (vad störningen orsakas av). Källan kan vara ett objekt eller en ansvarig fysisk eller juridisk person som går att koppla till störningen. För att ett krav ska kunna riktas mot en verksamhet eller fastighetsägare som fått klagomål på sig måste det finnas ett underlag och bevis som visar omfattningen av störningen. Då vill vi att ni dokumenterar hur ofta och i vilken grad störningen uppträder. Till hjälp för detta har vi tagit fram en så kallad störningsdagbok som ni kan ladda ner under e-tjänster. Enligt förvaltningslagen 2017:900 måste vi på miljöavdelningen göra en utredning innan beslut i en fråga tas. Beslutet måste sakligt motiveras och kunna formuleras mot den verksamhet som skapar störningen. Störningen måste då även utgöra en risk för människors hälsa, så som det står uttryckt i miljöbalken 1998:808, i dess 9 kapitel i 3 § ” Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig”.
Miljöavdelningen har att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd till myndigheter i Sverige. De vill att lagens ska tolkas så här:
Med olägenhet avses i 9 kap. 3 § miljöbalken en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka en människas hälsa menligt i fysisk eller psykisk mening. Störningar som kan påverka människors välbefinnande, till exempel lukt och inomhusklimat, omfattas också. Olägenheterna ska kunna kopplas till den fysiska miljön, det vill säga ha anknytning till någon form av användning av fast eller lös egendom.
En störning bör ha en viss varaktighet för att anses vara en olägenhet för människors hälsa. Antingen bör störningen pågå under en sammanhängande tid eller så ska den vara återkommande. Ringa eller helt tillfälliga störningar omfattas inte. I den bedömningen ska man ta hänsyn till personer som är något känsligare än normalt, till exempel allergiker.
Bedömningen av om en störning ska omfattas av begreppet olägenhet ska göras utifrån en medicinsk eller hygienisk bedömning, utan att det tas hänsyn till ekonomiska eller tekniska avvägningar.
Som exempel kan tas att skällande hundar på dagtid i ett villakvarter inte är något som bör kunna äventyra människor hälsa i medicinsk mening, utan får tålas. Däremot, om en nära granne har skällande hundar ute var och varannan natt månadsvis som flera grannar samtidigt kan intyga genom till miljöavdelningen inlämnade störningsdagböcker, då finns troligen grund för att skriva beslut med krav om rättelse. Den som bedöms vara ansvarig för störningen får då även ett beslut om att betala avgift för den handläggningstid som gått åt för att fatta beslut i ärendet. Regelbundet störd nattsömn av mänsklig påverkan utifrån ses i de allmänna råden som ett allvarligt hot mot människors hälsa. Förutom en ifylld störningsdagbok kan det även behövas ljudmätning eller andra mätningar som utförts yrkesmässigt av specialister. Miljöavdelningen har bara enkel och indikativ utrustning för mätningar. Gjord utredning utgör grund inför miljöavdelningens beslut. Beslutet kan bli krav på åtgärder på verksamheten eller att vi avslutar ärendet utan vidare krav.
Tillfälliga andra högljudda störningar som vrålande motorer, musik på hög volym utomhus, gap, skrik, slagljud med mera är något för polis att ta tag i omedelbart. Det kan även vara rök och konstiga lukter som det behöver larmas om. Ring genast larmnumret 112 och berätta vad ni ser och upplever. Kommunen har lokala föreskrifter för ordning att följa vad gäller buller, djur, alkohol med mera på utpekade platser i vår kommun, se under relaterad information.
Dela:
Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen