Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Livsmedel

Kommunens miljöavdelning är ansvarig för livsmedelskontrollen. Miljöavdelningen kontrollerar att alla verksamheter som hanterar livsmedel gör det på ett hygieniskt sätt. Bland annat kontrolleras matbutiker, restauranger, skolor, förskolor och äldreboenden.

Alla verksamheter som hanterar livsmedel är skyldiga att anmäla sin verksamhet så att miljöavdelningen får kännedom om att verksamheten finns och kan bedriva tillsyn. Men man får hantera livsmedel tillfälligt under kortare tid utan anmälan, mer information om det finns under aktuell flik i vänstermarginalen.

Sedan 2006 är livsmedelslagstiftningen gemensam med resten av EU. En nyhet för Sveriges del blev begreppet spårbarhet vilket innebär att om en ett skadligt livsmedel släpps ut på marknaden ska det kunna spåras så att man snabbt kan återkalla det.

Om du har du blivit sjuk och misstänker att det beror på mat som du inte tillagat själv kan du anmäla det via aktuell flik i vänstermarginalen.

Livsmedelsverket är den statliga myndigheten som ansvarar för livsmedel. På deras hemsida SLV.se finns mycket information om allt som har med mat att göra.

Matsvinn

Alltför mycket mat slängs bort i onödan. FN har satt upp mål för att minska matsvinnet för både privatpersoner och företag. Mat som passerat sista förbrukningsdag är känslig och ska inte användas t.ex. köttfärs. Men mat som passerat bäst före datum kan gå utmärkt att äta.

Lukta och smaka på mjölken och släng den inte bara för att bäst före datumet passerats. Bruna bananer kan användas till smoothies eller banankaka. Citronen blir bara bättre ju mognare den är men möglar den så ska den slängas. Även bröd ska slängas då det möglat. Förvara mjukt bröd i rumstemperatur (inte kyl) så håller det sig gott längre. Ost som riskerar att bli gammal kan rivas och förvaras i frys så är den sedan lätt att ta fram och använda till varma smörgåsar eller pizza. Skrumpna grönsaker går att använda i köttfärssås, gratäng, soppa eller omelett. 

Sidansvarig: Linn Skjetne

2018-09-06

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster