Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Livsmedel

Kommunens miljöavdelning är ansvarig för livsmedelskontrollen. Miljöavdelningen kontrollerar att alla verksamheter som hanterar livsmedel gör det på ett hygieniskt sätt. Bland annat kontrolleras matbutiker, restauranger, skolor, förskolor och äldreboenden.

Alla verksamheter som hanterar livsmedel är skyldiga att anmäla sin verksamhet så att miljöavdelningen får kännedom om att verksamheten finns och kan bedriva tillsyn. Men man får hantera livsmedel tillfälligt under kortare tid utan anmälan, mer information om det finns under aktuell flik i vänstermarginalen.

Sedan 2006 är livsmedelslagstiftningen gemensam med resten av EU. En nyhet för Sveriges del blev begreppet spårbarhet vilket innebär att om en ett skadligt livsmedel släpps ut på marknaden ska det kunna spåras så att man snabbt kan återkalla det.

Om du har du blivit sjuk och misstänker att det beror på mat som du inte tillagat själv kan du anmäla det via aktuell flik i vänstermarginalen.

Livsmedelsverket är den statliga myndigheten som ansvarar för livsmedel. På deras webbplats SLV.se finns mycket information om allt som har med mat att göra.

Matsvinn

Alltför mycket mat slängs bort i onödan. Livsmedelsverket skriver att varje person slänger ca 19 kg ätbar mat per år. FN har satt upp mål för att minska matsvinnet för både privatpersoner och företag. Mat som passerat sista förbrukningsdag är känslig och ska inte användas till exempel köttfärs. Men mat som passerat bäst före datum kan gå att äta så länge man använder sina sinnen.

Lukta, titta och eventuellt smaka på livsmedlet. Mjölk till exempel är ofta fullt användbar även om den passerat bäst före datum. Märker man att man köpt in för mycket mejeriprodukter går det bra att frysa in för att senare använda i matlagning. Bruna bananer till exempel går bra att använda i smoothies eller bakning. Livsmedel som har möglat ska däremot alltid slängas. Skrumpna grönsaker går bra att använda i grytor, gratäng, soppa eller omelett. 

Information till livsmedelsföretagare om coronavirus och Covid-19

Miljöavdelningen har sammanställt information och stöd till kommunens livsmedelsföretagare med anledning av coronaviruset och den nya föreskriften för livsmedelsanläggningar.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster