Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Prästbergsstigen

Njut av utsikten över Mälaren och lär dig mer om Lillsjöns rika kulturhistoria.

Prästbergsstigen är en 800 meter lång stig som går från Lillsjöns södra del till toppen av det 60 meter höga Prästberget. På toppen finns en sittbänk och härifrån har du en fin utsikt över Mälaren och Kalmarviken. Stigen är markerad med röda markeringar och följer främst skogsstigar. Stigen är inte en rundslinga. Längs med stigen finns det information om områdets rika kulturhistoria.

Prästbergsstigen har tillkommit genom det lokala naturvårdsprojekt Tillgängliggöra Lillsjön (LONA) som pågick mellan 2021-2023.

Hitta hit

Lillsjön ligger mellan Draget och Kalmarsand i Bålsta. Området har två huvudsakliga entréer, en vid Draget (norra delen av sjön) och en vid Kalmarsand (södra delen av sjön). Prästbergsstigens startpunkt ligger i den södra delen av sjön i nära anslutning till grillplatsen.

Gå eller cykla: Du kan gå eller cykla hit via gång- och cykelvägen som går från centrala Bålsta till Kalmarsand eller Draget. Vid Lillsjörännan i Draget är entrén vid den lilla parkeringen intill dagvattendammen. Vid Kalmarsand är entén via gångtunneln under järnvägen.

Med buss: ta SL buss 579 från Bålsta station till hållplats Draget. Följ Lillsjörännan till den lilla parkeringen på vänster sida vägen. Eller ta UL buss 301 från Bålsta station till hållplats Kalmarsand och sedan går du cykel- och gångvägen mot järnvägen där du finner en gångtunnel under järnvägen till sjöns södra del.

Med bil: Det går att parkera vid Draget (Lillsjörännan) i den norra delen av sjön där det finns en parkeringsplats för cirka 15 bilar. Du kan även parkera bilen längs med vägen vid Kalmarsand och gå cykel- och gångvägen mot järnvägen där du finner en gångtunnel under järnvägen till sjöns södra del.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster