Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Vandrarleden

En man vandrar på stig i skogen

Upplev hänförande vyer över Lilla Ullfjärden och skog med vildmarkskaraktär. Längs med denna kuperade stigslinga kommer du nära naturen.

Bara ett stenkast från Bålsta station ligger Vandrarleden, en 3 kilometer lång stigslinga som går uppe på Rasberget vid Lilla Ullfjärdens sydöstra strand. Här är terrängen kuperad och skogen ger en känsla av vildmark. Uppe på berget har du en vid utsikt över Lilla Ullfjärden. Här finns även en gästbok där du kan notera att du varit på platsen.

Rasberget och Draget i söder har många kulturhistoriska lämningar och har historiskt sett varit en mycket viktig knutpunkt för båt- och landtransporter mellan Stockholm-Uppsala och Stockholm-Bergslagen. Ett exempel på områdets rika kulturhistoria är resterna av den 500 meter långa jord och stenvallen på toppen av berget. Detta var troligtvis avgränsningen till en kultplats som användes i slutet av stenåldern för 4000 år sedan.

Hitta hit

Vandrarleden ligger på norra sidan av motorvägen E18 i höjd med Dragets industriområde. Stigens startpunkt ligger i Håbo kommun och stigen i Upplands-Bro kommun. Här finns en karta med stigens startpunkt markerad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gå: Från Bålsta station är det ca 1,5 kilometer att gå till stigens startpunkt. Gångvägen/stigen är inte uppmärkt men välanvänd. Här finner du en karta som visar hur du kan gå. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med bil: Om du kommer från Bålsta tar du vänster i rondellen i Dragets industriområde och följer vägen (Dragrännan) och passerar under motorvägen. Det finns möjlighet att parkera på en liten grusplan på höger sida vägen precis innan du kommer fram till det första huset.

Skötsel

Vandrarleden etablerades redan på 1960-talet av Friluftsfrämjandet i Bålsta och har sedan dess underhållits med hjälp av ideella krafter.

 

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster