Lyssna

Första årskullen på barn- och fritidsprogrammet

- Vi är flera som redan fått jobb

I juni tar första kullen elever på barn- och fritidsprogrammet studenten. Under tre år har de studerat människans utveckling och lärande, ledarskap, hälsa och gjort praktik. Deras kunskaper har visat sig vara eftertraktade på arbetsmarknaden. I klassen är det flera som redan har fått jobb.

Eva (tv) och Ebba (th) har fått jobb kopplat till sina gymnasiestudier.

– För det första så känns det skönt att veta att jag har ett jobb efter studenten. För det andra så kan jag göra mer på min fritid eftersom jag tjänar mina egna pengar, säger Ebba.

Det var intresset för pedagogik som fick henne att söka till barn- och fritidsprogrammet. Under gymnasietiden har hon fått jobb kopplat till studierna. Idag arbetar hon extra på ett LSS-boende för personer med funktionsvariationer.

– Efter gymnasiet vill jag jobba, resa och ta en paus från pluggandet en stund. Sedan vill jag söka mig vidare till polishögskolan eller kriminalvården och utbilda mig vidare inom det. Jag tycker om att hjälpa andra människor. Det känns bra, jag har insett att jag kan mycket mer än vad jag först trodde, säger hon.

”Hundra procent att jag valde rätt utbildning”

För klasskompisen Eva började det med ett sommarjobb som aktivitetsledare på en fritidsgård. Efter det har hon blivit erbjuden andra jobb.

– Det känns kul, för det verkar inte vara några problem att få jobb. Jag vet flera i klassen som fått det. Genom jobbet har jag träffat och kommunicerat med många människor. Jag är sugen på att läsa vidare till kriminolog i framtiden och då är det bra att ha kunskaper om människan. Hundra procent att jag valde rätt utbildning, säger Eva.

Polis, kriminolog, beteendevetare, bildlärare, kriminalvårdare och roller inom försvaret

Det är några av framtidsplanerna för de blivande studenterna. Christer Tinnerholm är elevernas lärare, mentor och programutvecklare. Han säger:
– Det är så häftigt att följa elevernas utveckling och se hur deras framtidsplaner växer fram. De elever som tar studenten i år har verkligen varierande planer. De har upptäckt att programmet ger en bra grund för många olika yrken. Några vill jobba direkt efter gymnasiet och andra vill studera vidare på högskola och universitet. Det ska bli spännande att se vart de tar vägen.

Från och med 2023 är alla yrkesprogram i Sverige högskoleförberedande

På Fridegårdsgymnasiet har barn- och fritidsprogrammet varit högskoleförberedande sedan 2020. Programmet ger grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att man kan studera vidare på universitet, högskola och yrkeshögskola efter genomförd utbildning.

Läsa mer om barn- och fritidsprogrammet

Skriv ut