Lyssna

Rebecka Genom att praktisera lär jag mig saker som inte står i skolböckerna

Rebecka gör sin första APL-praktik (arbetsplatsförlagt lärande) på Ellensborgs förskola. Här får hon insikt i det pedagogiska arbetet. När hon inte praktiserar studerar hon på barn- och fritidsprogrammet, där eleverna får kombinera traditionell skolgång med praktik

Under åtta veckor praktiserar Rebecka på Ellensborgs förskola i Bålsta. Hon arbetar nära barnen och pedagogerna och får insikt i det pedagogiska arbetet.

Jag arbetar mycket i barngruppen och hjälper barnen med att klä på sig, äta och leka. Genom att arbeta med barnen lär jag mig saker som inte står i skolböckerna. Exempelvis hur viktigt det är att prata med barnen, även om de nödvändigtvis inte pratar med mig. På det sättet hjälper jag dem att bygga upp sina ordförråd som de kommer att använda hela livet. På förskolan tar jag egna initiativ och föreslår aktiviteter som barnen kan göra. Jag är också med, lyssnar och stöttar dem i samtal om vad som är rätt och fel, säger Rebecka.

Ett smakprov på arbetslivet

Rebecka berättar att hon tycker det är spännande att praktisera och få ett smakprov på arbetslivet. Vad hon vill göra i framtiden är hon inte säker på.

Framtiden får utvisa om jag väljer att studera vidare efter gymnasiet eller börjar jobba. Det får vi se. Men jag vet att jag är på rätt väg. För mig som vill jobba med människor så känns den här utbildningen som ett solklart val.

Läsa mer om barn- och fritidsprogrammet

Skriv ut