Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Solelever - ett innovativt samarbete för skolklassers lärande om sol- och förnybar energi

Projektet Solelever har varit ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, kommunerna Håbo, Sigtuna och Upplands-Bro samt kommunernas energi- och klimatrådgivning  under våren 2019 och läsåret 2019-2020.

Satsningens syfte har varit att skapa och testa ett koncept som kan bidra till att stärka elevers kunskaper kring energi och klimat med särskilt fokus på solenergi. I Håbo kommun har Gröna dalen-skolan och Potentia-skolan deltagit

Projektet har knytits väl an till de globala målen för hållbar utveckling, särskilt mål 4, mål 7 och mål 13 (se bilden ovan).

Projektet har varit spännande eftersom det har riktats sig till våra unga Håbobor, säger miljöstrateg Anna Atterlöf. Håbo ska bli en fossilbränslefri kommun. För att nå inriktningen i vår vision och miljöstrategi behöver vi öka användningen av förnyelsebara resurser, som sol. Vi är glada att ha med Naturskyddsföreningen som projektledare och hoppas att Solelever sprids till fler skolor och kommuner som ett välanvänt koncept.

Skolor medskapare av konceptet

Projektet har byggts på att skolorna i projektet har varit med och format upplägget utifrån sina förutsättningar och behov. Naturskyddsföreningen har fungerat som bollplank och stöd.

Tillsammans har vi tagit fram och testat ett koncept som kan användas framför allt på högstadiet för att arbeta ämnesintegrerat och verklighetsnära med energi- och klimatfrågor - från det lokala till det globala.

Ordet solelever och en sol ritat på en svart tavla

Ta del av ett smörgåsbord fyllt av inspiration och material

Nu delas erfarenheterna från projektet i en rapport och flera filmer. Det finns ett smörgåsbord av inspiration och material till undervisning om energi och klimat - och mer läsning kring hur samverkansprocessen gått till.

Rapport

Nu har vi samlat erfarenheterna från projektet i en kort rapport. Här hittar du inspiration, lärdomar och tips till skolarbeten och samverkansprocesser om energi, klimat och hållbar utveckling. Klicka här för att läsa rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmer

Film 1:
I filmklippet visas projektet i stora drag.


Film 2:

Hur kan tekniska innovationer bidra till hållbar utveckling? I projekt Solelever fick högstadieeleverna i uppdrag att klura ut solcellsdrivna konstruktioner som kan bidra till hållbar utveckling. Elevernas påhittiga uppfinningar blev bidrag i en innovationstävling, som var en av flera aktiviteter som genomfördes.


Film 3:

Fem tips till skolarbeten om energi, klimat och hållbar utveckling!

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen är en ideell förening för naturskydd och miljövård. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och har funnits i över hundra år.

Läs mer om projektet Solelever på Naturskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Energi- och klimatrådgivning i Håbo kommun

Kommunen erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning till alla kommuninvånare.

Från och med 1 januari 2021 ingår Håbo kommun i energi- och klimatrådgivningssamarbetet inom Uppsala län.

Här kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster