Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Varmare även inomhus under värmebölja

Det blir allt vanligare med så kallade värmeböljor under somrarna även i Sverige. Under mycket varma perioder blir det ofta varmt i våra bostäder. Även om det finns föreskrifter för temperaturgränser inomhus, har fastighetsägaren inte skyldighet att se till att gränsvärdena hålls vid extrem väderlek som till exempel värmeböljor.

Fastighetsägaren har ett ansvar bland annat för att skydda mot värme, kyla, drag och fukt. Det ska också finnas tillfredsställande ventilation i bostaden. När det råder extrema väderförhållanden, som till exempel höga temperaturer, gäller inte de rekommendationer som vanligtvis gäller för inomhustemperaturer. Fastighetsägaren har inte skyldighet att åtgärda höga temperaturer vid värmeböljor. Om du däremot har långvariga problem med din temperatur inomhus under normala väderförhållanden ska du i första hand kontakta fastighetsägaren. Om du inte får hjälp där kan du kontakta kommunens miljöavdelning, miljoavdelningen@habo.se

Värmebölja råder när utomhustemperaturen överskrider 25 grader minst fem dygn i sträck, enligt SMHI. Folkhälsomyndighetens riktvärden för kortvarigt höga temperaturer är 28 grader inomhus under sommar.

Det här kan du göra själv för att sänka temperaturen

  • Använd till exempel skuggväv, markiser eller persienner som minskar att solen lyser direkt in
  • Öka nattventilationen och minska dagventilationen
  • Stäng ute värmen under dagtild, vädra på kvällar och nätter

Läs mer om värme inomhus
Tillsynsvägledning om temperatur inomhus — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FoHMFS 2014:17 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Bygg- och miljöförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster