Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Biskops-Arnö

Biskops-Arnö

Biskops-Arnö är en mycket tilltalande ö cirka 10 kilometer norr om Bålsta som har en lång historia och ett vackert kulturlandskap med skogar, åkrar och beteshagar. Under våren täcks markerna av blåsippor och vitsippor.

Biskops-Arnö är väl värt ett besök. Här kan du njuta av ett historiskt kulturlandskap, vandra eller bara njuta av utsikten över Mälaren. På ön finns fyra markerade stigar (blå, röd, grön och gul) som är upp till fem kilometer långa och som passerar åkrar, betade ekhagar och skog. Stigarna följer till största delen brukningsvägar och är därför ganska lätta att gå.

Längs den blå stigen finner du bland annat öns grövsta och äldsta träd, Biskopseken, som har en omkrets på 725 centimeter. Om du vill njuta av utsikten över Mälaren ska du ta dig upp på Fästningsberget som ligger några hundra meter från parkeringen.

Ön har en lång historia med hus kvar från medeltiden. Tidigt byggdes här en biskopsborg där ärkebiskoparna kunde vistas sommartid. Senare bodde även Gustav Vasa på ön. Under 1800-talet ägde Hans-Henrik von Essen gården. Han tyckte det saknades fornlämningar i området och lät därför skapa ett antal sådana runtom på ön.

Sedan 1958 finns det en populär folkhögskola på Biskops-Arnö. Här finns även konferenslokaler, bed and breakfast samt vandrarhem och café sommartid.

Biskops-Arnö har höga naturvärden främst knutna till öns gamla lövträd och betade hagmarker. En betydande del av ön omfattas därför av EU nätverket Natura 2000.

Hitta hit

Med buss: UL-buss 895 från Bålsta station till Biskops-Arnö vägskäl, därifrån är det en promenad på 2 kilometer.

Med bil: åk väg 263 från Bålsta. Efter Övergran svänger du av mot Hjälsta, följ därefter skyltningen till Biskops-Arnö.

Skötselansvarig

Statens fastighetsverk.

Foto: Gillis Aronsson

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster