Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Hjälstaviken

Hjälstaviken

Hjälstaviken är en av Sveriges finaste fågelsjöar och ett av Uppsala läns mest besökta naturreservat. Området ligger cirka tio kilometer nordväst om Bålsta och här rastar tusentals flyttfåglar både höst och vår.

Det höga Kvarnberget reser sig invid sjöns östra sida. Därifrån kan du skåda ut över vasshavet och den flacka Upplandsbygden. I vassen nedanför Kvarnberget ligger ett gömsle. Därifrån kan du spana ut över vattnet och fåglarna. Nästan 250 olika fågelarter har observerats i området, bland annat rördrom, fiskgjuse, trana och rosenfink.

Runt Hjälstaviken löper en vandringsled som är ungefär åtta kilometer lång. Den leder genom blommande hagmarker till fågeltornet på sjöns västsida och till Parnassen med sina högresta ädellövträd. Under våren är Parnassen värt ett extra besök när marken är täckt av vitsippor och gulsippor.

Tänk på att inte störa fågellivet vid ditt besök. Från den 1 april till 15 augusti är det förbjudet att röra sig fritt i våtmarkerna för att inte störa de häckande fåglarna. Men det går alltid bra att gå längs den uppmärkta vandringsleden och från fågeltornet har du god uppsikt över vad som händer i sjön.

Hitta hit

Med buss: ta UL buss 803 från Bålsta station till hållplats Lilla Segersta, sedan är det cirka 300 meter att gå till reservatets parkering vid Jungfrulund.

Med bil: ta väg 263 från Bålsta mot Enköping. Reservatet har flera parkeringar, där den första ligger cirka 10 kilometer från Bålsta på höger sida vägen.

Skötselansvarig

Länsstyrelsen i Uppsala län

Film med vyer från Hjälstaviken

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster