Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Kontroll och avgifter

Kontroll

Kommunens miljöavdelning kontrollerar alla livsmedelsföretag så att de livsmedel som serveras eller säljs är säkra. Sedan 2006 har Sverige gemensam livsmedelslagstiftning med resten av länderna i EU. Enligt den lagstiftningen ska alla livsmedel som släpps ut på marknaden vara säkra. Det betyder att oavsett om livsmedel säljs eller delas ut gratis så ska de vara säkra för konsumenten. Andra viktiga principer i den gemensamma lagstiftningen är att det ska gå att spåra livsmedel. På det sättet kan man minimera skadan om dålig mat släppts ut på marknaden. Redlighet innebär att en företagare inte får vara oärlig om innehållet eller ursprunget av den mat som säljs i en butik eller serveras på en restaurang.

Miljöavdelningen gör huvudsakligen oanmälda kontrollbesök. Efter kontrollbesöket skickas alltid en kontrollrapport till verksamheten där resultatet av kontrollen är dokumenterad.

Avgifter

Registrerade livsmedelsföretag betalar en årlig kontrollavgift som styrs av vilken typ av hantering verksamheten har och hur omfattande livsmedelshanteringen är. En verksamhet som serverar många portioner, har många anställda eller har en riskfylld hantering kräver mer tillsyn och därmed en högre kontrollavgift. En extra avgift kan tas ut om den årliga avgiften inte räcker till för den nödvändiga tillsynen. Om ett företag får mindre eller inga avvikelser under en längre tid kan miljöavdelningen besluta om att sänka den årliga avgiften.

Information till livsmedelsföretagare om coronavirus och Covid-19

Miljöavdelningen har sammanställt information och stöd till kommunens livsmedelsföretagare med anledning av coronaviruset och den nya föreskriften för livsmedelsanläggningar.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster