Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Tillfällig hantering av livsmedel

Ett bord med flera olika kakfakt.

Det går bra att sälja livsmedel tillfälligt samt att hantera livsmedel i mobila anläggningar. Ett livsmedelsföretag som är godkänt eller registrerat ska alltid kunna uppvisa sitt godkännande eller sin registrering utfärdat av Håbo Kommun, annan kommun i Sverige eller annat land i EU.

En privatperson kan hantera/sälja livsmedel utan godkännande eller registrering under förutsättning att det inte sker för ofta.

Exempel på verksamheter som inte behöver godkännas eller registreras:

  • Verksamheter där privatpersoner tillfälligt hanterar livsmedel i liten skala. Exempelvis försäljning till allmänheten vid aktiviteter som kyrkbasarer och julmarknader.
  • Primärproducenter som levererar små mängder primärprodukter direkt till konsument eller till detaljhandel som levererar direkt till konsument, med undantag för hönsägg som måste klassificeras i ett godkänt äggpackeri innan de levereras till detaljhandeln.

Riskerna med hanteringen avgör hur ofta. Se närmare i tabellen nedan.

Risk/

hantering

Mycket låg risk

Låg- och mellanrisk

Hög risk


tex bakning av matbröd

tex beredning av smörgåsar

tex grillning av rått kött

Tillfälligt

utan

registrering

20 ggr/år á 1-2 dagar

10 ggr/år á 1-2 dagar

5 ggr/år á 1-2 dagar

 

Om hanteringen/försäljningen kommer att pågå oftare än vad som anges ovan ska den registreras som ett livsmedelsföretag. Anmälan görs då till miljöavdelningen i Håbo.

Säkra livsmedel

I den gemensamma livsmedelslagstiftningen för EU används begreppet: utsläppande på marknaden. Alla livsmedel som släpps ut på marknaden ska vara säkra. Den privatperson eller det livsmedelsföretag som ger andra tillgång till livsmedlen ansvarar för det. Det här gäller även mat som delas ut gratis och annan livsmedelshantering som inte behöver registreras.

Du som ska ha hantera livsmedel tillfälligt, tänk på följande för att livsmedlen ska vara säkra:

  • God handhygien vid hantering av oförpackade livsmedel
  • Rena arbetskläder eller förkläde
  • Tak eller markis om oförpackade livsmedel ska säljas utomhus
  • Förvara alltid livsmedlen i rätt temperatur
  • Arbeta inte med oförpackade livsmedel om du är sjuk
  • Rätt märkning är viktig för exempel allergiker

Sidansvarig: Linn Skjetne

2019-02-14

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster