Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Nedgrävning av häst

Tre hästar på en äng varav en av dem betar i gräset.

Här kan du läsa om de regler som gäller för nedgrävning av en död häst.

Från och med den 1 februari 2015 behöver du inte längre ha tillstånd från länsstyrelsen för att gräva ner en avlivad/död häst. Däremot måste du fortfarande få platsen godkänd och villkor för nedgrävningen av bygg- och miljöförvaltningen. Grundregeln är att döda hästar, liksom andra större livsmedelsproducerande djur, ska sändas till destruktion med en godkänd kadavertransport. 

För döda hästar ger Jordbruksverket dispens från kravet att skicka iväg den döda hästen till destruktion och den får då istället grävas ned. Nedgrävningen ska ske på en plats som kan godkännas av bygg- och miljöförvaltningen som också ger villkor för nedgrävningen.

Innan du får lov att gräva ned en död häst besöker bygg- och miljöförvaltningen platsen där du vill att nedgrävningen ska ske. Vi utser ett lämpligt område med syftet att påverkan på omgivningen, som vattenbrunnar, grundvatten, sjöar och åar skall bli så liten som möjligt.

Bygg- och miljöförvaltningen tar ut en timavgift och eventuell besöksavgift enligt taxa för handläggningen.

Begravning av mindre husdjur

Vill du begrava ett mindre husdjur, som hund, katt, ödlor, ormar och liknande, kan du göra detta på din egen fastighet. Du måste dock se till att det inte förekommer någon risk att omgivningen påverkas, som till exempel din grannes vattenbrunn. 

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster