Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Kanadagås och vitkindad gås

Bild på en kanadagås och en vitkindad gås för att beskriva skillnaderna på fåglarna.

Från augusti till oktober samlas flyttflockar med gäss ofta vid kommunens stränder. Flockarna består av kanadagäss och vitkindad gås.

Gässen kan upplevas som störande, eftersom de skränar och lämnar stora mängder avföring på stranden.

Den vitkindade gåsen är fridlyst och får inte skjutas. Flocken med kanadagäss övervakas och störs regelbundet.

Åtgärder vid Kalmarsands badplats och Ekillabadplats

Det är ingen lätt uppgift att försöka förändra gässens mycket långvariga vanor att stanna upp vid viloplatserna vid Kalmarsand och Ekilla på sin väg söderut. Den enda möjligheten är att göra platsen så otrevlig för dem som möjligt. Där är skrämselskotten en bra metod.

Skrämselskott genomförs av kommunens viltvårdare på uppdrag av gatu- och parkavdelningen som beställer arbetet inför varje säsong. Det beräknas ta cirka en vecka att skrämma bort gässen.

Skrämselskott är tillräckligt, eftersom resultatet blir att fåglarna lämnar platsen. Erfarenheter från bland annat Norrtälje visar att eventuell skyddsjakt främst bör göras under häckningssäsongen (april-maj) för att ge någon långvarig effekt. Eftersom det inte är så många gäss som häckar i Håbo är skrämselskott en bättre metod.

Att placera falska rovfåglar, ormar eller liknande på badplatser är något som gässen snabbt genomskådar.

Under perioden från det att gässen anländer tills skrämselskotten har haft verkan krattas gässens avföring bort från stränderna och spolas bort från bryggorna. Beroende på väder återkommer vi med information om ytterligare insatser efter augusti månad slut.

2021 kommer trägäss att skruvas fast på bryggorna i Kalmarsand. Gässen sätts i par vilket brukar få andra gäss att lämna paren i fred.

Utredning: Skyddsåtgärder för flyttgäss Pdf, 167.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Häckande gäss vid Aronsborgsviken

I Arongsborgsviken finns häckande par, men de är så få att de inte orsakar problem i dagsläget. Vi följer utvecklingen på platsen och inför åtgärder om det blir för många häckande par.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster