Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Vildsvin

Vildsvin som springer

Håbo kommun arbetar för att försöka minimera vildsvinens besök i tätorten. Du kan hjälpa oss genom att meddela oss om du ser vildsvin eller spår av dem. Det underlättar vårt arbete att kartlägga deras förekomst och rörelser. Vi vill gärna ha så precisa uppgifter som möjligt om plats, tid, antal vildsvin och liknande.

Vildsvinen i Håbo kommun har etablerat sig och vi har fått vänja oss vid att de ibland kommer in i tätorten nära våra bostäder. Det medför problem för både medborgarna i samhället och för kommunen.

Eftersom vildsvin förstör gräsmattor och odlingar när de letar efter något att äta, försöker Håbo kommun minimera vildsvinens besök i tätorten. Vildsvin förökar sig väldigt snabbt och därför är jakten viktig så att de inte blir för många.

Tipsa oss om du har sett vildsvin

Det finns flera sätt att meddela oss om du har sett vildsvin. Uppge plats, tid och antal vildsvin.

Kontakta oss

Vad händer med min anmälan?

Varje anmälan om vildsvin registreras i kommunens ärendehanteringssystem. Därefter går anmälan vidare till ansvarig för viltvård samt till kommunens viltvårdare som avgör vad som är lämplig åtgärd.

Viltvårdarens arbete

I Håbo kommun har viltvårdaren ett nära samarbete med flera jaktlag. Flera gånger per år samjagar de över varandras gränser. Det är stora jakter med många passkyttar och hundförare. Resultatet har blivit runt 25 vildsvin per jakt. I Håbo skjuts cirka 600 vildsvin per år. Det är tack vare ett stort engagemang från jaktlagen vi har i Håbo.

De stora jakterna sätter igång med början i oktober. Vid jakt sätts skyltar upp där det står att jakt pågår. Detta görs för att informera så att du inte behöver bli orolig när du hör skott i närområdet.

Av säkerhetsskäl vill man inte skjuta vildsvin i trädgårdar. Jägarna försöker i stället – med hjälp av sina jakthundar – hitta vildsvinen när de ligger och vilar i skogen på dagarna.

Tänk på att inte ha kvar frukt i trädgården eller fågelfrö på marken - detta lockar till sig vildsvinen

Det är viktigt att inte låta frukt sitta kvar på träden, låta fallfrukt ligga kvar på gräsmattan eller lägga ut fallfrukt och trädgårdsavfall i närliggande skogspartier. Använder du en kompost ska den vara ”inbrottssäker” så att vildsvinen inte kan hitta något att äta. Tänk också på att fågelfrö på marken kan locka till sig vildsvin.

Skydda din trädgård med staket

Om du vill skydda din trädgård bör du sätta upp ett staket. Det kan räcka med ett vanligt staket men många väljer elstängsel.

Om du möter vildsvin - ropa högt och vifta med armarna

Vildsvin är inte farliga. Det finns inga belägg för att de har attackerat en människa. Däremot kan lösa hundar irritera dem och det händer att hundar skadas under jakt eller om de springer lösa. Håll därför gärna hunden kopplad om du rastar den i områden där många vildsvin har observerats. Om du själv stöter på vildsvin kan du ropa högt och vifta med armarna för att få dem att springa sin väg. Vildsvin är nyfikna och kan stå kvar en stund för att fundera på vad det är de ser. De kan till och med ta ett par steg i din riktning innan de vänder och försvinner åt ett annat håll.

Varför skjuts inte vildsvinen i trädgårdarna?

Risken finns att kulan går rätt igenom vildsvinet och fortsätter vidare flera hundra meter vilket riskerar att skottskada andra människor och djur. I trädgårdar är det lämpligare att försöka stänga ut vildsvinen samt att inte mata dem i trädgården eller närområdet.

Fotograf: Ewa Ekfeldt.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster